Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

«Στάση Ζωής» είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες!!!!!

«Στάση Ζωής» είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες.
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο βρήκε έναν νέο τρόπο παρέμβασης
«Στάση Ζωής» είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες
Η τρούφα θα είναι το θέμα στις περισσότερες διημερίδες της Στάσης Ζωής.
 Την κινέζικη παροιμία που λέει ότι αν «αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα τον χορτάσεις για μια ημέρα. Αν μάθεις σε κάποιον να ψαρεύει θα τον χορτάσεις για μια ζωή», προσπαθούν να εφαρμόσουν στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Στάση Ζωής». Και επειδή ως γνωστόν το εμπόριο πάσχει και οι επενδύσεις σε τραπεζικά ή χρηματιστηριακά προϊόντα απαιτούν κεφάλαια, ενώ ειδικά αυτή την εποχή κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι, η «Στάση Ζωής», που ως τώρα δραστηριοποιούνταν πιο πολύ στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων, επιλέγει να προσφέρει εκπαίδευση σε ένα τομέα στον οποίο πολλοί ενδιαφέρονται να κινηθούν, λιγότεροι το επιχειρούν και ακόμα λιγότεροι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν: Τις εναλλακτικές καλλιέργειες, από την τρούφα ως το μύρτιλο και από το δεντρολίβανο ως το σπαράγγι ή τα μανιτάρια.

Αφετηρία θα είναι μια ημερίδα που θα γίνει για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου στο Καρπενήσι και θα συνεχιστεί με 14 διημερίδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. «Το σκεφτήκαμε επειδή υπάρχει ενδιαφέρον, όμως συνήθως η ενημέρωση προέρχεται από εταιρείες που προωθούν τα προϊόντα τους. Στόχος μας είναι οι διημερίδες να είναι όσο πιο πλήρεις, σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο αλλά και όσο και αντικειμενικές γίνεται» ισχυρίζεται η πρόεδρος της Στάσης Ζωής κυρία Εφη Ζήση. «Για την τρούφα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. Χρειάζονται λίγα στρέμματα για υψηλή απόδοση, δεν δεσμεύει μεγάλο κεφάλαιο σε εξοπλισμό, απαιτεί λίγη χειρωνακτική εργασία οπότε γίνεται κατάλληλη και για κατηγορίες ανθρώπων όπως οι συνταξιούχοι».

Αν και οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει τάση επιστροφής των Ελλήνων στην ύπαιθρο και στροφή στις αγροτικές εργασίες η κυρία Ζήση θεωρεί πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί στο συγκεκριμένο τομέα. «Οταν διασχίζω την Εθνική Οδό με το αυτοκίνητο, βλέπω πάρα πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμα και αυτή την εποχή» τονίζει.

Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή στις διημερίδες να μην ξεπεράσει τα 100 ευρώ. «Τιμή που είναι πολύ χαμηλότερη από αντίστοιχες άλλες διοργανώσεις, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι δικές μας συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη» ισχυρίζεται ο κ. Μάνος Κωνσταντινίδης, που θα αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι των περισσότερων διημερίδων. Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Κωνσταντινίδη «μέχρι τώρα το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από νέα άτομα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μετακομίσουν στην επαρχία. Αλλωστε σχεδόν όλοι οι Ελληνες έχουν έστω και κάποια μικρή έκταση στον τόπο καταγωγής τους. Ειδικά για την τρούφα, μπορείς να ζεις στην Αθήνα και να επισκέπτεσαι το χωράφι σου μόνο για να τα ελέγξεις την καλλιέργεια».
Κοινωνική αλληλεγγύη

Η Στάση Ζωής ιδρύθηκε το 2009 με διακηρυγμένο στόχο την ανθρωπιστική υποστήριξη των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς μέλλον. Αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 260 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Μέσα στους στόχους της είναι κάποια στιγμή να διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Κάτι που ως τώρα σκοντάφτει στην έλλειψη πόρων». Το προφανές ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί όλες αυτές οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίες και σωματεία με παρεμφερής στόχους και σκοπούς δε συνασπίζονται. «Εμείς το έχουμε προσπαθήσει» απαντά η κυρία Ζήση μάλλον απολογητικά, «όμως ως τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση».

Η ιστοσελίδα της «Στάσης Ζωής»

Το πρόγραμμα των διημερίδων
Καρπενήσι 12η Νοεμβρίου 2011
Χαλκίδα 19η και 20η Νοεμβρίου 2011
Θεσσαλονίκη 10η και 11η Δεκεμβρίου 2011
Καβάλα 14η και 15η Ιανουαρίου 2012
Καστοριά 28η και 29η Ιανουαρίου 2012
Λάρισα η και 5η Φεβρουαρίου 2012
Ιωάννινα 11η και 12η Φεβρουαρίου 2012
Κόρινθος 18η και 19η Φεβρουαρίου 2012
Καλαμάτα 3η και 4η Μαρτίου 2012
Ρόδος 10η και 11η Μαρτίου 2012
Ηράκλειο 17η και 18η Μαρτίου 2012
Γρεβενά 7η και 8η Απριλίου 2012
Καβάλα 28η και 29η Απριλίου 2012
Τρίπολη 5η και 6η Μαΐου 2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: