Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Εσοδα 100.000 ευρώ φέρνουν τα αιθέρια έλαια

Μπορεί η καλλιέργεια βοτάνων να "υπόσχεται" ένα ελκυστικό εισόδημα, ωστόσο η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας προβάλλει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία με προοπτική ετήσιων εσόδων σε βάθος τριετίας που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, ενώ στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές των αιθέριων ελαίων στο «χρηματιστήριο» των αποδόσεων
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, ενώ στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές των αιθέριων ελαίων στο «χρηματιστήριο» των αποδόσεων
Μπορεί η καλλιέργεια βοτάνων να "υπόσχεται" ένα ελκυστικό εισόδημα, ωστόσο η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας προβάλλει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία με προοπτική ετήσιων εσόδων σε βάθος τριετίας που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού και της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών συναντά στην περίπτωση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, όπως είναι το μελισσόχορτο, το χαμομήλι και το τσάι του βουνού, την καλύτερη εκπροσώπηση τους.
Εξάλλου, όπως αναφέρει στις "Επαγγελματικές Ευκαιρίες" ο Σταύρος Κατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικής τεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών σε σχέση με τα περισσότερα άλλα γεωργικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ολα τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διατίθενται μέσα σε μικρό χρονικό περιθώριο -έως ότου είναι ακόμη αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό- απευθυνόμενα μάλιστα μόνο σε μία αγορά. Ακριβώς εδώ έγκειται και η μεγάλη αλλά και ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τα βότανα, τα οποία διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αγορές. Πράγμα από το οποίο επωφελείται μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών.
Εσοδα 100.000 ευρώ φέρνουν τα αιθέρια έλαια
Η πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών, όπως π.χ. ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο κ.α., τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές (χύδην, σε ματσάκια, σε γλαστράκια κλπ.), στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των σπιτιών μας κλπ.
Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο. Η τρίτη είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες-, αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία.
Εσοδα 100.000 ευρώ φέρνουν τα αιθέρια έλαια
Σχεδιασμός
Η προοπτική άλλωστε σε ορίζοντα τριετίας ετήσιων εσόδων 100.000 - 130.000 ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι. Χρειάζεται όμως σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια.
Σε αντίθεση με έναν απλό και χωρίς πολλά μέσα αγρότη, σε μια σωστή καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αδιάθετο ή να αλλοιωθεί κάποιο προϊόν της, καθώς σε κάθε περίπτωση μετακυλίεται το αδιάθετο υλικό στην επόμενη αγορά. Εάν π.χ. δεν διατεθούν ποσότητες νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών, αυτές οι ποσότητες δεν χάνονται γιατί εύκολα θα περάσουν από το ξηραντήριο και τον άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας και στη συνέχεια θα διατεθούν σαν ξηρό φυτικό υλικό.
Εάν πάλι δεν είναι δυνατό να πωληθούν όλες οι ποσότητες των ξηραμένων φυτικών υλικών, μπορούν εύκολα να αποσταχθούν στην αποστακτική μονάδα και να διατεθούν ως αιθέριο έλαιο.
Τα οφέλη από την εγκατάσταση μιας καθετοποιημένης μονάδας
Ο παραγωγός ή ομάδα παραγωγών που εγκαθιστά μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων, όπως μας αναφέρει ο πανεπιστημιακός καθηγητής Σταύρος Κατσιώτης, γίνεται συγχρόνως και επιχειρηματίας, γιατί σπάνια πλέον δίνει το πρωτογενές προϊόν του στον χονδρέμπορο κοψοχρονιά και σε χαμηλές τιμές.
Επειδή με τον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας του έχει πλέον δώσει υπεραξία στο προϊόν του, επιτυγχάνει πολύ υψηλότερες τιμές στις ξένες αγορές και το κυριότερο έχει τη δυνατότητα να διαθέτει τελικά προϊόντα σύμφωνα με τις ανάγκες και προδιαγραφές των μεγάλων οίκων εμπορίου της Ε.Ε., που αποκλειστικά διακινούν παγκοσμίως τα προϊόντα αυτά.
Οι προϋποθέσεις για την προώθηση των προϊόντων
Η προώθηση και εμπορία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και των αιθέριων ελαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καθορίζουν ουσιαστικά την οικονομικότητα του όλου εγχειρήματος. Αγορές υπάρχουν και μάλιστα με αρκετά περιθώρια ώστε να απορροφήσουν την όποια ελληνική παραγωγή. Η είσοδος σε νεόφερτους είναι σίγουρα εφικτή, αλλά και δύσκολη. Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή είσοδο και εδραίωση, ιδιαίτερα στις ξένες αγορές, είναι: προϊόντα υψηλής ποιότητας και κυρίως σταθερότητα, συνέχεια στην παράδοση και ποικιλία φυτών.
Ποιες είναι οι χρήσεις των αιθέριων ελαίων
Οι περισσότερες χρήσεις των αιθέριων ελαίων αφορούν στα τρόφιμα ως αρωματικές ουσίες, τα αρώματα και τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα δραστικά συστατικά τους ή σαν βελτιωτικά οσμής και γεύσης.
Από πολύ παλιά τα αιθέρια έλαια κατείχαν μια πολύ σημαντική θέση στη θεραπευτική για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Το κόστος εγκατάστασης ενός αποστακτηρίου
Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων απαιτεί τουλάχιστον 90 στρέμματα, με το κόστος της επένδυσης να ανέρχεται σε 210.000 ευρώ περίπου.
Ο ιδιαίτερα εξειδικευμένος εξοπλισμός έχει ένα κόστος της τάξης των 130.000 ευρώ, κύριο στοιχείο του οποίου είναι το ξηραντήριο, από το οποίο διέρχονται οι τόνοι της συγκομιζόμενης χορτόμαζας, και επιπλέον τα μηχανήματα κοπής, καθαρισμού, αποφύλλωσης, ταξινόμησης, διαλογής, συσκευασίας. Το δε κόστος εγκατάστασης ενός αποστακτηρίου για την παραγωγή αιθέριων ελαίων ξεκινά από 80.000 ευρώ περίπου. Οσον αφορά πάντως τα απαιτούμενα κεφάλαια, υπάρχει η δυνατότητα επιδοτήσεων από διάφορα προγράμματα. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι ως επί το πλείστον επιδοτούνται μέχρι και 55% η κτιριακή εγκατάσταση και ο μηχανολογικός εξοπλισμός επεξεργασίας, μεταποίησης κ.α.

ΠΗΓΗ:  ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: