Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διημερίδα επιμόρφωσης από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ''

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διημερίδα επιμόρφωσης από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ''

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στο HOTEL SPA MONTANA στο Καρπενήσι η διημερίδα επιμόρφωσης με θέμα ''Αυτοφυή και καλλιεργούμενα μανιτάρια – τρούφα. Μέθοδοι καλλιέργειας φαρμακευτικών μανιταριών σε κορμούς δέντρων. Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων και στην γαστρονομία . Μεταποίηση – Συνταγές μανιταριών'', μια διοργάνωση της ελληνικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης αλληλεγγύης «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ».
Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς διημερίδων που θα πραγματοποιηθούν από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ'' σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στα πλαίσια της Δημιουργίας, Εφαρμογής και Υλοποίησης Ανθρωπιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων, με κύριους στόχους την επιμόρφωση σε αγροτικές δραστηριότητες, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς, την στήριξη και την ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου να ενθαρρυνθεί και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σε καιρούς κρίσης η ενημέρωση όλων, και ιδιαίτερα των νέων, γύρω από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων-τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια- για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διαβίωσης, τρόπων που εμπεριέχουν δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα κρίνονται σημαντικές πρωτοβουλίες και οι οι δύο κύριοι ομιλητές και έγκριτοι επιστήμονες κ. Λαχουβάρης και κ. Μαστρογιάννης , ανέπτυξαν με σαφήνεια τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά θέματα. Τη διημερίδα παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, οι οποίοι μάλιστα, με το πέρας των σεμιναρίων, έλαβαν και δίπλωμα συμμετοχής. Η προγραμματισμένη υπαίθρια εξόρμηση της Κυριακής ακυρώθηκε δυστυχώς λόγω καιρού, παράγοντας βέβαια που δεν στάθηκε ανασταλτικός για την ενημέρωση των συμμετεχόντων, μιας που οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν κανονικά στον χώρο του ξενοδοχείου που φιλοξένησε την διημερίδα.
Ο κ. Ελευθέριος Λαχουβάρης, Γεωπόνος Γ.Π.Α., Msc. Μυκητολόγος , Ειδικός στην καλλιέργεια Μανιταριών , ενημέρωσε τους παρευρισκομένους γύρω από τα εξής θέματα: Τι είναι οι μύκητες και ειδικότερα τα μανιτάρια, Ο κόσμος των μανιταριών και η συμβολή τους στην οικολογία των δασών, Ιστορική αναδρομή, Ιστορική αναδρομή μανιταροκαλλιέργειας, Στοιχεία καλλιέργειας ξυλοσηπτικών μυκήτων και τρούφας (Πλευρότους – Λεντινούλα), Η καλλιέργεια της τρούφας, Φαρμακευτικά μανιτάρια και χρήσεις, Μέθοδοι συντήρησης, συνταγές και προϊόντα μανιταριών.
Ο κ. Αθανάσιος Μαστρογιάννης, Γεωπόνος Γ.Π.Α. , Ειδικός στην καλλιέργεια Μανιταριών, ανέπτυξε τα εξής θέματα: Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς 30 λεπτά, Καλλιέργεια μανιταριών σε ελεγχόμενες συνθήκες, Εμβολιασμός κορμών με καβίλιες.
Εκτός αυτών συζητήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα του κέρδους από την καλλιέργεια μανιταριών, μία επένδυση που στις μέρες μας θεωρείται ιδιαίτερα δημιουργική και κερδοφόρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατ' οίκον καλλιέργεια μανιταριών, στην καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών σε κορμούς δέντρων καθώς και στις τεχνικές για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της παραγωγής, στη μέθοδο καλλιέργειας με τεχνητό υπόστρωμα που αφορά μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες και απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις μυκητολογίας και βιολογίας του μανιταριού, καθώς και στα μυστικά για σωστή και αποδοτική καλλιέργεια.
"ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ" – Δ.Α.Ε. (ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΛΗΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ)
Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης "ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ" – Δ.Α.Ε. (ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΛΗΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ) ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα αυτής. Οι δράσεις της αποβλέπουν στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, μέσα από πρωτοβουλίες που αποπνέουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης:
''Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» είναι μια Ελληνική, Ανθρωπιστική Οργάνωση αλληλεγγύης με αρχικό σκοπό την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς μέλλον.
Απευθυνόμαστε στο 2/3 των Ελλήνων συνανθρώπων μας που ζουν με λιγότερο από 400 ευρώ μηνιαίως, ενώ 3 στα 5 Ελληνόπουλα ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αφετηρία και έναυσμα γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία ήταν η ανάγκη όλων εμάς που ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξωτερικεύσουμε τις ανησυχίες και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Στη διαδρομή αντιληφθήκαμε ότι το όραμα αυτό ήταν κοινό με πολλούς άλλους συνανθρώπους και συνεργάτες μας. Πιστέψαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο, ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια όπου ο κάθε συνάνθρωπός μας θα μπορεί να ζει με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γι’ αυτό βαλθήκαμε να δουλέψουμε ενάντια στην ΦΤΩΧΕΙΑ και στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ που καθημερινά βιώνουν 3.500.000 εκατομμύρια Έλληνες συνάνθρωποί μας.
Όλο μας το έργο διακατέχεται από αμοιβαίο σεβασμό, έμπρακτη βοήθεια στους αδύνατους και περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας για την πάλη ενάντια στην φτώχεια και στην αδικία. Δικό μας καθήκον, αλλά και δέσμευση, είναι ότι θα συνεχίσουμε καθημερινά με επιμονή και υπομονή, αλλά και με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μας, να αγωνιζόμαστε ενάντια σε καθετί που αποτελεί ντροπή για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο αγώνας για απαλλαγή της Ελλάδος από όλα όσα την ντροπιάζουν δεν είναι εύκολος. Η απαλλαγή από τη φτώχεια, την αδικία, την εξαθλίωση απαιτεί συνεχή αγώνα και προσήλωση σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.
Φτωχός σημαίνει να πεινάς, να μην έχεις στέγη, να μην έχεις ρούχα, να είσαι άρρωστος και να μη βρίσκεις φροντίδα, να είσαι αναλφάβητος. Να είσαι ιδιαίτερα ευπαθής απέναντι στις αντίξοες συνθήκες που δεν υπόκεινται στον έλεγχό σου. Να σε μεταχειρίζονται άσχημα οι θεσμοί της κοινωνίας και του κράτους και η φωνή σου, η δυνατότητα εκπροσώπησή σου, να είναι αποκλεισμένη από αυτούς τους θεσμούς. Φτώχεια σημαίνει να είσαι ανίσχυρος να μην αντιπροσωπεύεσαι, να μην είσαι ελεύθερος»….
«Φτώχεια είναι η κατοχή ενός επίπεδου πόρων που είναι μικρότερο από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του επιπέδου των πόρων που κατέχει ένα τυπικό άτομο η οικογένεια»….
«… ακραία φτώχεια ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το εισόδημα είναι λιγότερο από 5 ευρώ την ημέρα»….
«Η φτώχεια αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της πλειονότητας των ανθρώπινων κοινωνιών»….
«Τη φτώχεια δεν τη βλέπεις την αισθάνεσαι»…
«Η ύπαρξη φτωχών συνιστά την πιο κραυγαλέα ένδειξη για την αποτυχία του πολιτισμού τον οποίο βιώνουμε. Η φτώχεια δεν αποτελεί παρά μια έκφραση των αρχών και αξιών που διέπουν μια κοινωνία»
«Η φτώχεια αρχίζει να αποτελεί τον πυρήνα της συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μετά την ανάπτυξη του κινήματος της παγκοσμιοποίησης …»
«Ο κοινωνικός αποκλεισμός αναφέρεται στην αδυναμία κάποιου, η συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, να εξασκήσει τα πολιτικά του και ατομικά του δικαιώματα»
«… είναι η αδυναμία κάποιου ατόμου να συμμετέχει σε πτυχές κοινωνικής ζωής που θεωρούνται σημαντικές όπως είναι οι οικονομικές, οι πολιτιστικές και οι πολιτικές. Όταν η αδυναμία συμμετοχής αφορά και τα τρία επίπεδα τότε μιλάμε για ακραίο αποκλεισμό».
Πέραν των άλλων παγκόσμιων ανισοτήτων (στην ασφάλεια, στην προστασία των φυσικών πόρων, στα εργασιακά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα), η σοβαρότερη ανισότητα που συνδέεται και με τα παραπάνω είναι η ανισότητα πλούσιων και φτωχών.
Και μην ξεχνιέται ότι η πλέον σκληρή μορφή ανισότητας... Eίναι η ανεργία....
''O πεινασμένος άνθρωπος είναι οργισμένος άνθρωπος...''

Δεν υπάρχουν σχόλια: