Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΒΑΜΜΑΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ



Τα βάμματα βοτάνων προέρχονται από την εμβάπτιση ενός βοτάνου σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως καθαρό πόσιμο  οινόπνευμα  95ο), για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βάμμα. Τα βάμματα είναι πολύ πιο δραστικά από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
Τα βάμματα διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, είναι ιδιαίτερα απλά στη λήψη τους και απόλυτα φυσικά. Υπερτερούν αναμφισβήτητα έναντι των συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή χαπιού, καθώς δεν περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά και απορροφώνται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.

Τα βάμματα βοτάνων είναι πολύ δραστικά και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 1ml (περίπου 20 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα, φτιαγμένα με πολύ αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον, και παράγονται με πολύ αγάπη  και  μεράκι.
Κατόπιν παραγγελίας μπορούμε Nα παρασκευάσουμε βάμμα  σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Βάρος : 50ml
Χρόνος  Παράδοσης:  1-3  Ημέρες
Τιμή:  € 10,00 το  τεμάχιο

Το  ποσόν  που  θα  συγκεντρώνεται  από  την  πώληση  των  προϊόντων  μας   θα  δίδεται  για  τις  ανάγκες  του  Κοινωνικού  Ιατρείου  Αλληλεγγύης  του  Δήμου  Σαλαμίνας.
Τηλέφωνο  επικοινωνίας:  2114110952 

Αγγελική Βάμμα  (Angelica Archangelica)
Παρόλο που η αρχαγγελική δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, είναι από τα καλύτερα βότανα για να βοηθήσει τον οργανισμό μας να ξεπεράσει διάφορες παθήσεις. Θεωρείται πολύ καλό τονωτικό σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, ενώ δρα και κατά της μελαγχολίας. Επιπλέον καταπολεμά τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Είναι καταπραϋντική σε περιπτώσεις νευρικού άσθματος αλλά και καρδιοτονωτική. Η αρχαγγελική έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στο παρελθόν από γυναίκες αφού βοηθά στους πόνους της περιόδου και συμβάλλει στο να διορθωθούν ανωμαλίες της έμμηνου ρήσης. Τέλος θεωρείται επουλωτική και διουρητική.
Αγιάγκαθο Βάμμα ή Κνικου (Carduus benedictus)
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία τo αγιάγκαθο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αύξηση της ροής του μητρικού γάλατος (γαλαταγωγό) καθώς και ως τονωτικό της πέψης. Η δράση του ως γαλακταγωγό οφείλεται στη ουσία κνισίνη (0,2%) και χρησιμοποιείται ευρέως για το σκοπό αυτό στο Καναδά. Το Αγιαγκαθο χρησιμοποιείται επίσης ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Εξαιτίας της πικρής του γεύσης θεωρείται ότι διεγείρει το συκώτι, αυξάνοντας έτσι τις γαστρικές εκκρίσεις καθώς και την έκκριση χολής.
Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται ως στυπτικό, διουρητικό, τονωτικό και καθαρτικό με αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι θρεπτικές ουσίες του ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών, όπως το κρυολόγημα, οι ιώσεις, η γρίπη κ.τ.λ. Επιδρά στο αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνει την αναπνοή με τον καθαρισμό των βλεννογόνων. Επίσης, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού είναι χρήσιμες στη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και το ισχίο. Επιστημονικές έρευνες στη Δανία και την Αμερική αναφέρουν ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία με το συγκεκριμένο φυτό εμφάνισαν σημαντικά μικρότερη δυσκαμψία των αρθρώσεων και λιγότερο πόνο. Η χρήση της Αγριοτριανταφυλλιας έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους ασθενείς να μειώσουν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους. Έχει ακόμα αντιγηραντική δράση, καθώς καταπολεμά την κυτταρική βλάβη που οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες. Το dog rose αποτελεί ένα πολύτιμο βότανο για την υγεία. Καθαρίζει τον οργανισμό απο τα μικρόβια και προσφέρει τόνωση και ευεξία.
Αγριμόνιο (Agrimonia Eupatoria) Βάμμα
Το Αγριμονιο χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές και αρρώστιες. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια. Οι τανίνες που περιέχει σε συνδυασμό με φοτοστερίνη και γόμμα του προδίδουν διουρητικές , στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το αγριμόνιο στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών , για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και διάλυση αποστημάτων.
Αλθαία (Althaea Officinalis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Η μεγάλη περιεκτικότητα της σε φυτική κόλλα (στις ρίζες μέχρι 35% και στα φύλλα μέχρι 10%), της επιτρέπει να καταπραΰνει και να επουλώνει φλεγμονές του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Η Αλθαια θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε έλκη και σε περιπτώσεις γαστρίτιδας και κολίτιδας. Ταυτόχρονα η Αλθαια θεωρείται πως επιδρά θετικά στο ουροποιητικό σύστημα γιατί καθώς ακολουθεί τη τροφική δίοδο, η αντιφλεγμονώδης δράση της καταπραΰνει και επουλώνει τον ουροποιητικό αγωγό.
Αλχιμήλλη (Alchemila Alpina) Βάμμα
Η Αλχιμήλλη χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία, κυρίως για την αντιμετώπιση των διαταραχών και πόνων της περιόδου. Ως εμμηναγωγό ρυθμίζει τη κανονική ροή του αίματος τόσο σε περιπτώσεις που η ροή του αίματος είναι χαμηλότερη από τη φυσιολογική (αμηνορροια), όσο και σε περιπτώσεις που η ροή του αίματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη (μηνορραγια). Ουσιαστικά η Αλχιμηλλη λειτουργεί προς τη κατεύθυνση της επαναφοράς της περιόδου στα φυσιολογικά επίπεδα ροής αίματος. Η "εξισορροπητική" αυτή της δράση, έχει αποδειχτεί πως συμβάλει αποφασιστικά και στη μείωση των πόνων της περιόδου. Επίσης, τα σαλικυλικά οξέα που περιέχει έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τις "κράμπες" που μπορεί να συνοδεύουν τις διαταραχές της περιόδου. Η Αλχιμηλλη θεωρείται κατάλληλη και για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Αμαμελίδα (Hamamelis virginiana) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Αμαμελίδα χρησιμοποιείται κυρίως εξωτερικά υπό τη μορφή κομπρέσας. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αιμορροιδων και της φλεβιτιδας, ενώ επίσης ως οφθαλμική πλύση θεωρείται πως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μολύνσεις των ματιών και την επιπεφικίτιδα. Γενικότερα η Αμαμελίδα θεωρείται πολύ καλή για την αντιμετώπιση αιμορραγιών. Η δράση της Αμαμελίδας θεωρείται πως οφείλεται στο γεγονός ότι συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα επαναφέρει στο φυσιολογικό τους μέγεθος.
Αρκτοστάφυλλος (Arctostaphylos Uva-Ursi) Βαμμα
Το φυτό αυτό περιέχει πολύτιμα συστατικά για την υγεία, όπως αρβουτίνη, ουρσολικό οξύ, ταννικό οξύ, αιθέριο έλαιο, ρητίνη, υδροκινόνες (κυρίως αρβουτίνη, μέχρι 17%), ταννίνες (έως 15%), φαινολικές γλυκοσίδες και φλαβονοειδή.
Ιστορικά, το Bearberry υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες θεραπείες για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τις πέτρες στα νεφρά, καθώς και μια σειρά από άλλες ασθένειες, όπως η βρογχιτιδα, ο σταφυλόκοκκος κ.τ.λ. Υπάρχουν αρχεία από το δέκατο τρίτο αιώνα στην Ουαλία (Οι γιατροί του Myddfai) που αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Συνιστάται για ιατρική χρήση από τον Clusius το 1601 και από τον Gerhard στο Βερολίνο, το 1763. O αρκτοστάφυλλος έχει μια θέση όχι μόνο στη βοτανολογία των τελευταίων αιώνων αλλά και στη σύγχρονη φαρμακοποιία.
Τα φύλλα του φυτού, λόγω των στυπτικών του ιδιοτήτων, χρησιμοποιούνται για τη διάρροια, τη δυσεντερία, τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και γενικότερα του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχουν δύο πολύτιμα συστατικά, τις ουσίες αρβουτίνη και μεθυλο-αρβουτίνη, οι οποίες μετασχηματίζονται σε υδροκινόνη στο έντερο. Αφού αυτή η ένωση απορροφηθεί από το έντερο, συνδέεται με άλλες ενώσεις, σχηματίζοντας δύο επιπλέον χημικές ουσίες που προλαμβάνουν και θεραπεύουν τις λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια της έκκρισης της, η αρβουτίνη ασκεί μια αντισηπτική επίδραση στην βλεννογόνο μεμβράνη του ουροποιητικού. Στη Γερμανία, έχει εγκριθεί επίσημα ως αντισηπτικό κατάλληλο για το ουροποιητικό σύστημα. O αρκτοσταφυλλος είναι ένα ισχυρό τονωτικό για το σώμα, με εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες για το δέρμα. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε προϊόντα φροντίδας, στη σύγχρονη κοσμετολογία. Οι εταιρείες καλλυντικών στρέφονται στη δημιουργία προϊόντων με φυσικά συστατικά για την καταπολέμηση των παθήσεων του δέρματος και προσφέρουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, ειδικά για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα και αλλεργίες. O αρκτοστάφυλλος βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων και είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας τις δερματικές παθήσεις και, επιπλέον, λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιηλιακό.
Άρνικα (Arnica montana) Βάμμα
Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο φυτό, που σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχει ανακυρηχθεί σε προστατευόμενο είδος.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Άρνικα χρησιμοποιείται για την περιποίηση μώλωπων, ερεθισμών, "πρηξιμάτων" και γενικότερα για την περιποίηση της επιδερμίδας που έχει υποστεί κακώσεις από χτυπήματα και προσκρούσεις. Θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη στις περιπτώσεις διαστρέμματος, στραμπουλήγματος και εξάρθρωσης. Θεωρείται επίσης ότι συμβάλει στην ταχύτερη αποθεραπεία μυικών "τραβηγμάτων" και στην ανακούφιση από ρευματισμούς, λουμπάγκο, αρθρίτιδα και ποδάγρα.

Αρπαγόφυτο (Harpagophytum Procumbens) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια, το Αρπαγοφυτο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της αρθριτιδας, και της μυαλγίας. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν γίνει για τις ιδιότητες του Αρπαγοφυτου. Έρευνες που έγιναν στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Ιένας (1958-1976) διαπίστωσαν πως το Αρπαγόφυτο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες της κορτιζόνης και του συστατικού phenylbutazine (φενυλβουταζόνη) που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε φάρμακα κατά των μυοσκελετικών πόνων (αρθριτιδα, τενοντιτιδα, πόνοι πλάτης κ.ο.κ.). Οι κύριες ουσίες του Αρπαγοφυτου που ευθύνονται για την μεγάλη αποτελεσματικότητα του είναι η αρπογοζίδη και η Β-σιτοστερόλη.
Αστράγαλος (Astragalus Membranaceus) Βάμμα
Το Βάμμα Αστράγαλου (Astragalus Membranaceus) προέρχεται από την επεξεργασία της ρίζας του φυτού, το οποίο στη Κίνα είναι γνωστό και ως huang qi (κίτρινη ενέργεια). Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, ο Αστράγαλος χρησιμοποιείται κυρίως ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε κλινικές έρευνες που έγιναν πάνω σε άτομα που παρουσιάζουν συχνά κρυολογήματα και έρπη (simplex keratitis), παρατηρήθηκε σαφής βελτίωση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τον οργανισμό. Η ευεργετική δράση του Αστραγαλου έχει συνδεθεί με την υψηλή περιεκτικότητα του σε πολυζαχαρίτες. Το βότανο θεωρείται ότι είναι ιδανικό για χρήση από άτομα που αισθάνονται ατονία, κόπωση, κρυολογούν συχνά ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται συχνά μαζί με το τζινσενγκ ως τονωτικό του οργανισμού.
H ρίζα του Αστράγαλου είναι πλούσια σε μαγνήσιο (1,860ppm) και σε ποτάσσιο (10,000ppm) ενώ περιέχει επίσης σίδηρο, λινολεικο οξυ, μαγγάνιο, χολίνη, μπεταϊνη, ρουματακενίνη και Β-σιστερόλη. Ο Αστραγαλος θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στην αποβολή πύου από τον οργανισμό.
Αχίλλεια (Achillea millefolium) Βάμμα
Αν και εμείς αποφεύγουμε να προτείνουμε το κάθε βοτανο για πολλαπλούς σκοπούς, η πραγματικότητα είναι πως στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Αχίλλεια χρησιμοποιείται σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης, των κρυολογημάτων και του πυρετού. Η Αχιλλέα είναι ισχυρά εφιδρωτική με αποτέλεσμα ένα ζεστό ρόφημα να προκαλεί θεραπευτικό ιδρώτα που αποτοξινώνει το σώμα.
Οι φυτικές χρωστικές και τα αλκαλοειδή (αχιλλίνη) που περιέχει η Αχιλλεια έχουν την ιδιότητα να "ρίχνουν" την πίεση και για το λόγο αυτό, το βότανο προτείνεται σε περιπτώσεις υπερτασης. Οι κουμαρίνες και το σαλικυλικό οξύ (συστατικό της ασπιρίνης) που περιέχει η Αχίλλεια εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβων στο αίμα και προάγουν την γενικότερη καλή κυκλοφορία μέσω της διεύρυνσης των περιφερειακών αρτηριών.  Τέλος η Αχιλλαία είναι ένα αποτελεσματικό επουλωτικό. Η ονομασία και η φήμη της έχουν προέλθει από αυτή την ιδιότητα - σύμφωνα με τη Μυθολογία το βότανο δόθηκε στον Αχιλλέα από τον Κένταυρο Χείρων. Ο Αχιλλέας το χρησιμοποιούσε για να περιποιηθεί τις πληγές των μαχητών του στο πόλεμο της Τροίας. Η χρήση της Αχιλλαιας (εσωτερικά) βοηθάει στην καταπολέμηση αιμορραγιών των αιμορροϊδων, της μηννοραγίας και γενικότερα όλων των εσωτερικών αιμοραγιών. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του βοτάνου (λόγω περιεκτικότητας σε αζουλίνη και απιγενίνη) είναι επίσης σημαντικές στις περιπτώσεις των αιμορραγιών.
Αψιθιά (Αρτεμισία) (Artemisia Vulgaris) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Αρτεμισια χρησιμοποιείται σε δύο κυρίως περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά την εξομάλυνση της εμμηνορρυσίας (περιόδου). Σε αυτή τη περίπτωση θεωρείται πως βοηθάει τόσο ως εμμηναγωγό (προκαλεί αιμορραγία, όταν δεν έχει έμφανιστεί κανονική έμμηνη ρύση), όσο και στην αντιμετώπιση της υπερμηνόρροιας (υπερβολική αιμόρροια). Η Αρτεμισία χρησιμοποιείται και ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται πως διευκολύνει τη χώνεψη των λιπαρών ουσιών - για αυτό το λόγο άλλωστε ανήκει στα λεγόμενα "βοτανα για αδυνάτισμα". Παράλληλα θεωρείται πως αυξάνει τη παραγωγή της χολής, ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τις καούρες και το "φούσκωμα".
Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό και χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος. Σημαντική είναι η επίδραση της Βαλεριάνας σε περιπτώσεις αϋπνίας. Ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η χρήση της Βαλεριάνας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος, μειώνει τη πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα ή όχι. Για το λόγο αυτό η Βαλεριάνα είναι και γνωστή ως "God's Valium".
Η Βαλεριάνα είναι αποτελεσματική σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος, η υπερένταση, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η ανησυχία. Η επίδραση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα στηρίζεται σε πολλά συστατικά, με σημαντικότερο το GABA (gamma-aminobutyric acid).
Ένα από τα θετικά στοιχεία της Βαλεριάνας - σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά προϊόντα - είναι πως δεν παρουσιάζει αρνητική αλληλεπίδραση με το αλκοόλ. Επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σύμφωνα με τη προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία.
Βαλσαμόχορτο ή Σπαθοχορτο (hypericum perforatum Βάμμα
Ο χαρακτήρας του βοτάνου αυτού είναι γλυκόπικρος, ψυχρός και ξηραντικός. Τα συστατικά του είναι: γλυκοσίδες, φλαβονοειδή και ρουτίνη (πτητικά έλαια, τανίνες και ρητίνη). Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι θεραπεύει πληγές και εγκαύματα, ανακουφίζει τους πόνους (αναλγητικό) , μαλακώνει τις φλεγμονές (αντιφλεγμονώδες) και δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα ως κατασταλτικό και τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος, όπως νευραλγία τριδύμου, νεκρώσεις και τραυματισμοί . Επίσης ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους και την ισχιαλγία και θεωρείται στυπτικό. Πέρα από την εξωτερική του δράση το βαλσαμόχορτο δρα και εσωτερικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε ήπιας μορφής κατάθλιψη, διαταραχές ομιλίας, διαταραχές του ύπνου και υστερίας. Οι δραστικές θεραπευτικές ουσίες βρίσκονται σε όλο το φυτό, φύλλα, βλαστούς και άνθη που συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας, το καλοκαίρι.
Βιβούρνο (Viburnum Prunifolium)Βάμμα
Στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου (κράμπες) καθώς και της εμμηνόπαυσης. Η σκοπολετίνη (scopoletin) ένα από τα ενεργά συστατικά του βιβουρνου παρουσιάζεται να δρα ως χαλαρωτικό της μήτρας. Ταυτόχρονα η ενεργή ουσία Salicin μοιάζει πολύ στη χημική της σύνθεση στην ασπιρίνη - μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ. Ο συνδυασμός των παραπάνω σύμφωνα με τους θεραπευτές καθιστούν το Βιβουρνο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των σπασμών και πόνων της περιόδου.

Βιόλα (Πανσές)  (Viola Tricolor)Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Βιόλα χρησιμοποιείται με δύο τρόπους. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως είναι τα εκζέματα, η ψωρίαση και η ακμή. Στη περίπτωση αυτή προετοιμάζετε μία κομπρέσα (επίθεμα). Απλά ανακατέψτε δυνατά μία μικρή ποσότητα από το βότανο σε ζεστό νερό - μέχρι να γίνει πάστα. Απλώστε στη περιοχή που εντοπίζεται η δερματοπάθεια και τυλίξτε, αν θέλετε, έναν επίδεσμο γύρω ή απλώστε σε μία κομπρέσα και εφαρμόστε.

Εσωτερικά (ρόφημα) χρησιμοποιείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα και για διαταραχές του αναπνευστικού. Στη πρώτη περίπτωση οι ρουτίνες (μέχρι 24%) και οι σαλυκιλικοί εστέρες παρουσιάζουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Στη δεύτερη περίπτωση οι σαπωνίνες που περιέχει η Βιόλα έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ η φυτική κόλλα που περιέχει ανακουφίζει το στήθος. Έτσι η Βιολα είναι κατάλληλη σε περιπτώσεις όπως η καταρροϊκή βρογχίτιδα και ο κοκίτης.
Βίσκος (Γκι) (Viscum Album)  Βάμμα
Ο Βίσκος (Γκι) περιέχει μία κολλώδη ουσία παρόμοια με το καουτσούκ, που δεν διαλύεται στο νερό και στο οινόπνευμα και είναι πλούσιο σε δρεψίνη και βασκίνη. Το βότανο επίσης περιέχει κολίνη και ακετυλκολίνη που έχουν υποτασική δράση, βισκοτοξίνη (καρδιενεργό πολυπεπτίδιο) και ολεϊνικό οξύ που είναι ηρεμιστικές ουσίες, ρυθμιστικές της λειτουργίας της καρδιάς και ευεργετικές στις νευρικές διαταραχές. Περιέχει επίσης ένα γλυκοζίδιο της σαπωνίνης , ισταμίνη και αντινεοπλασματικές (αντικαρκινικές) πρωτεΐνες. Το γκυ είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό και ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις καταπραΰνοντας και τονώνοντας το νευρικό σύστημα. Ενεργεί απ’ ευθείας στο πνευμονογαστρικό νεύρο που επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον καρδιακό μυ και διαστέλλει τα τοιχώματα των περιφερειακών τριχοειδών αγγείων. Έτσι δρα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση του αίματος και βοηθά στα συμπτώματα της αρτηριοσκλήρωσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε νευρική ταχυκαρδία. Και ανακουφίζει τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην υπέρταση. Ο Βίσκος συνδυάζεται καλά με τον Κράταιγο, την βαλεριάνα, το Μελισσόχορτο και το Τίλιο. Το αφέψημα του βοτάνου χρησιμοποιείται στις υστερίες, υπερδιέγερση , σπασμούς, ζαλάδες και έχει θετική δράση για την τρίτη ηλικία στην κατάπτωση δυνάμεων. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στην αρθρίτιδα, νευρίτιδα, ρευματισμούς, σαρκώδεις φλέβες.
Βρώμη (Avena sativa) Βάμμα
Η βρώμη (Avena sativa) είναι ένα είδος δημητριακών που καλλιεργείται ευρέως για τους σπόρους της. Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης για τη γενική υγεία και τη μακροζωία είναι πολλαπλά. Η βρώμη έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών από όλα τα σιτηρά. Περιέχει φυτοχημικά (χημικές ουσίες των φυτών), οι οποίες έχουν συσχετισθεί με την προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Περιέχει επίσης μια καλή ισορροπία από απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία και την καλή υγεία. Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες όπως η βήτα γλυκάνη. Η βήτα γλυκάνη φαίνεται ότι βοηθά στην ταχύτερη ανταπόκριση του οργανισμού σε λοιμώξεις. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η βήτα γλυκάνη μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού να δράσουν στην περιοχή μιας βακτηριακής μόλυνσης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση.
Οι διαλυτές ίνες της βρώμης μειώνουν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη του αίματος. Καθώς περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα, σχηματίζουν ένα πήγμα που παγιδεύει ορισμένες ουσίες που σχετίζονται με τη χοληστερόλη. Η συσσώρευση της χοληστερόλης σχετίζεται με πολλές μορφές καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η συχνή κατανάλωση βρώμης προστατεύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες λειτουργούν ως αντι-υπερτασικά, καθώς έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η βρώμη είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Γνωστά είναι επίσης τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης στα σάκχαρα του αίματος και, κατ’ επέκταση, στον έλεγχο του βάρους. Η Β-γλυκάνη επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά από το γεύμα και καθυστερεί την πτώση στα χρονικά διαστήματα πριν τα γεύματα. Καθώς η βήτα-γλυκάνη χωνεύεται, σχηματίζει μία γέλη, η οποία προκαλεί την αύξηση των περιεχομένων του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται η πέψη και παρατείνεται η απορρόφηση των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και ρυθμίζεται καλύτερα το αίσθημα της πείνας. Επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά βρώμη έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε υδατάνθρακες, χωρίς την προσθήκη περιττού λίπους, την καθιστά μια καλή πηγή κάλυψης των καθημερινών ενεργειακών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού. Πειραματικές έρευνες έχουν δείξει οτι η απόδοση των αθλητών βελτιώνεται όταν καταναλώνουν βρώμη μία ώρα πριν την προπόνηση.
Γαϊδουράγκαθο  (Carduus marianus) Βάμμα
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε τους σπόρους και τις ρίζες. Οι σπόροι περιέχουν φλαβονικά γλυκοσίδια, αιθέριο έλαιο, άλατα Μηλικού οξέος, νιτρικό κάλιο, πικρό στοιχείο και γλίσχρασμα. Η δράση τους βοηθά στην καλή λειτουργία της χολής, αυξάνοντας την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Για τον λόγο αυτό μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το βότανο αυτό για οποιοδήποτε πρόβλημα συνδέεται με την χοληδόχο κύστη ή το ήπαρ (ίκτερο, ηπατίτιδα, χολολιθίαση) . Θεωρείται επίσης καλό αιμοστατικό για ρινορραγία, βαριά έμμηνα και πληγές.
Γάλλιο (Galium Aparine) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γαλλιον χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού και ως διεγερτικό του λεμφικού συστήματος. Στη πρώτη περίπτωση, το Γάλλιον μειώνει την κατακράτηση υγρών και χρησιμοποιείται για την απόπλυση άμμου και λίθων στο ουροποιητικό. Η διουρητική του δράση είναι σημαντική για τον καθαρισμό ολόκληρου του ουροποιητικού σωλήνα και ως εκ τούτου είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων που προέρχονται από φλεγμονές στο ουροποιητικό. Στη δεύτερη περίπτωση το Γάλλιον χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό και ως εξαγνιστικό του αίματος. Διεγείροντας το λεμφικό σύστημα η Κολλιτσίδα ανακουφίζει τους πρησμένους λεμφαδένες. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Έτσι το Γάλλιον αποτελεί ένα από τα καλύτερα βοτανα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζέματα, η ακμή και η αρθρίτιδα - ασθένειες που η θεραπεία τους απαιτεί την αποτοξίνωση του οργανισμού. Το Γάλλιον, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, είναι ακόμη χρήσιμο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή του τη δράση συμβάλουν ακόμη περισσότερο η βιταμίνη C, η χλωροφύλλη και τα φλαβονοειδή που περιέχει.


Γεντιανή γνωστή και ως Αγριοπιπεριά (Gentiana lutea) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Γεντιανή θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα βότανα για την ενίσχυση ασθενών που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης και ως τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος. Η Γεντιανή λόγω κυρίως των πικρών ουσιών που περιέχει, θεωρείται πως "ενεργοποιεί" το πεπτικό σύστημα, διεγείρει την όρεξη και αυξάνει την ικανότητα του στομάχου να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Θεωρείται πως διευκολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο και τη Βιταμίνη Β12 και για αυτό ενδέχεται να διαβάσετε για τη Γεντιανή σε άρθρα που αναφέρονται στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Γενικά η Γεντιανή θεωρείται πως τονώνει ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα και κατά επέκταση αποτελεί και ένα θαυμάσιο τονωτικό για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Γέον (το αστικό) (Geum Urbanum)  Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γεον χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του πεπτικού συστήματος και για την θεραπεία των αιμορροϊδων. Στη πρώτη περίπτωση το πτητικό έλαιο που περιέχει το Γκεο (ευγενόλη) παρουσιάζει έντονη αντισηπτική και αναλγητική δράση. Η ευγενόλη μέσα στον οργανισμό προωθεί τη παραγωγή τρυψίνης (η οποία παράγεται στο πάγκρεας) και η οποία βοηθάει σημαντικά στη πέψη πρωτεϊνών (χρησιμοποιείται για το λόγο αυτό σε βρεφικές τροφές). Συνολικά το Γεον βοηθάει (κολίτιδα, στομαχικές διαταραχές και φλεγμονές) και ανακουφίζει (περιπτώσεις διάρροιας) ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Στη δεύτερη περίπτωση, η υψηλή του περιεκτικότητα σε τανίνες (10-20%) χαρίζει στο Γεο έντονες επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Η αιμοστατική του δράση είναι εκείνη που ανακουφίζει τις αιμορροΐδες και τη λευκόρροια καθώς αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες. Στα συμπληρωματικά οφέλη του βοτάνου πρέπει να σημειωθεί η ομαλοποίηση της λειτουργίας του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, η οποία οφείλεται κυρίως στις πικρές ουσίες που περιέχει το βότανο.
Γκαλέγκα (Galega Officinalis) Βάμμα
Αν και η Γκαλεγκα είχε κάποτε (ακόμη χρησιμοποιείται) τη φήμη του γαλακταγωγού, στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Γκαλεγκα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και για τη μείωση του σωματικού βάρους. Στη πρώτη περίπτωση, η ενεργή ουσία (αλκαλοειδές) galegin που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο βότανο παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με τη συνθετική ουσία guanidine που με τη σειρά της αποτελεί τη βάση του metformin - της γνωστής ουσίας για το διαβήτη. Στη δεύτερη περίπτωση έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη έδειξαν πως η κατανάλωση Γκαλεγκας οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, το οποίο μάλιστα βάρος δεν επανέρχεται μετά την επιστροφή στο συνηθισμένο διαιτολόγιο. Η απώλεια βάρους φαίνεται επίσης να σχετίζεται με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
Γκίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Billoba) Βάμμα
Στο σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γκινγκο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκινγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου (καταναλώνει το 20% του συνολικού οξυγόνου) συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά - συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altzheimer. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιακή λειτουργία και για την ελαστικότητα των αρτηριών. Το Γκινγκο δρα καταλυτικά έναντι του PAF (platelet activation factor) που ευννοεί τις θρομβώσεις του αίματος, τη συγκέντρωση χοληστερίνης και κατά συνέπεια οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το φαινόμενο των "κρύων άκρων" καθώς αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος σε χέρια και πόδια. Επίσης, το Γκινγκο αναφέρεται και ως "Viagra της φύσης" καθώς βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της στυτικής δυσλειτουργίας.
To Γκινγκο (Ginkgo Biloba) παρουσιάζει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ginkgolides που περιέχει έχει αποδειχτεί πως αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά λοιμώξεις και μολύνσεις που οφείλονται σε αλλεργίες καθώς και τις κρίσεις ασθματος και τα τοξικά σοκ. Τέλος το Γκινγκο είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται η πρόωρη γήρανση.

Δεντρολιβανο (Rosmarinus officinalis) Βάμμα
Πρόκειται για ένα βότανο με μακρόχρονη ιστορία, καθώς όλοι οι λαοί της Μεσογείου είχαν ενσωματώσει το Δεντρολίβανο στη διατροφή τους. Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της μνήμης, την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Εκουιζέτο (Equisetum arvense) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Εκουιζετο θεωρείται πως είναι αιμοστατικό, αντισηπτικό, τονωτικό των ιστών και διουρητικό. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του πυριτίου και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγγάνιο, θειάφι και μαγνήσιο) θεωρείται πως επιδρά θετικά σε περιπτώσεις φλεγμονώδους ή μεγενθυμένου προστάτη, κυστίτιδας και πετρών του ουροποιητικού. Η αιμοστατική (στυπτική) του δράση θεωρείται πως μπορεί να ωφελήσει στη περίπτωση του έλκους του στομάχου. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου έχουν οδηγήσει αρκετούς ερευνητές να το θεωρούν ωφέλιμο σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης. Γενικά το Εκουιζέτο περιγράφεται σε πολλά συγγράματα ως "αποθήκη μετάλλων" και γενικότερα θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο για τη τόνωση εξασθενημένων οργανισμών. Το Εκουιζετο αναφέρεται πως είναι άποτελεσματικό σε περιπτώσεις εύθραστων νυχιών, άτονων μαλλιών και επιδερμίδας.
Ελευθερόκοκκος  (Eleutherococcus Senticosus) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Ελευθεροκοκκος χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό του οργανισμού. Το ενεργό συστατικό eleutherosdies είναι εκείνο που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας και διαύγειας. Ο Ελευθερόκοκκος έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρνητική επίδραση του stress στον οργανισμό (ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης), αυξάνει τη σωματική αντοχή (αντιμετωπίζει τα συμπτώματα εξάντλησης), αυξάνει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων και βελτιώνει τη μνήμη.
Ελιά (Olea europaea) Βάμμα
Το Βαμμα Ελιάς (Olea europaea) προέρχεται από την επεξεργασία των φύλλων του γνωστού μας δέντρου. Γνωστή από την αρχαιότητα, η ελιά είναι "διάσημη" για τον εξαίσιο καρπό και το λάδι της, αλλά πολύ λιγότερο για τις θαυμαστές ιδιότητες του εκχυλίσματος των φύλλων της. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το βάμμα φύλλων ελιάς χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης και για την αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισμού. Τα φύλλα και ο κορμός της ελιάς (πολύ λιγότερο ο καρπός), παρουσιάζουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδοτικών συστατικών (12 στο σύνολο), μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ισχυρότερα που υπάρχουν στη φύση (Hydroxytyrosol, Tyrosol). Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, η παρουσία των συστατικών αυτών είναι εκείνη που επιτρέπει σην ελιά να φτάσει σε ηλικία μέχρι και 2.000 ετών. Θεωρείται λοιπόν πως το εκχύλισμα φύλλων ελιάς καταπολεμά κάποιες τοξίνες (micro toxins) οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη χρόνια κόπωση, την ατονία και τη σωματική αδυναμία. Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς θεωρείται πως έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Γενικότερα ενισχύει τον οργανισμό, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πέρα όσων αναφέρονται παραπάνω, το βάμμα Ελιάς θεωρείται πως είναι επωφελές για τη καρδιακή λειτουργία καθώς η ουσία oleuropein που περιέχει συμπεριφέρεται όπως και η ουσία resveratrol που εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί. Θεωρείται κατάλληλο για την ενίσχυση του οργανισμού έναντι της γρίπης, της πνευμονίας, της δυσεντερίας και των φλεγμονών σε αυτιά και δόντια.
Επιλόβιο (Epilobium ciliatum) Βάμμα
Το επιλόβιο στην συγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται ότι έχει δράση αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούν κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Η θετική δράση του επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού <<Φαρμακευτικά βότανα>> το 1991 όπου αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την συνθετική ουσία ινθομεθαζίν. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 –alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη. Το επιλόβιο θεωρείται οτι λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθά σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Επίσης θεωρείται ότι ωφελεί στη διάρροια και στην ακράτεια σε άνδρες και γυναίκες.
Ευφραζία (Euphrasia Officinalis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Ευφραζια χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τις διαταραχές και μολύνσεις των ματιών (εξωτερικά) και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού (εσωτερικά). Στη πρώτη περίπτωση, η Ευφραζία χρησιμοποιείται είτε ως κομπρέσα είτε ως οφθαλμική πλύση. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις οφθαλμικών μολύνσεων, επιπεφυκίτιδας, τσούξιμου των ματιών που συνοδεύεται από εκκρίσεις (όξινη, καυστική δακρύρροια), βλεφαρίτιδας, υπερευαισθησίας στο φως και καταρράκτη. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της Ευφραζιας οφείλονται κατά κύριο λόγο στα φενολ-καρβοξυλικά οξέα που περιέχει. Η εσωτερική χρήση της Ευφραζιας (ρόφημα) θεωρείται πως ανακουφίζει αποτελεσματικά από την ρινική καταρροή, την ιγμορίτιδα και γενικότερα επιδρά θετικά σε όλες τις συμφορητικές καταστάσεις του αναπνευστικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που οφείλονται σε αλλεργίες). H Ευφραζια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως στοματικό διάλυμα (πλύση ή γαργάρα) για φλεγμονές και μολύνσεις του στόματος και του λαιμού.
Εχινάκεια (Echinacea purpurea) Βάμμα
Η χρήση της Εχινάκειας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα πλαίσια της σύγχρονης βοτανοθεραπειας. Η Εχινακεια χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από κλινικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, φαίνεται πως η χρήση της Εχινακειας έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η κύρια "άμυνα" του οργανισμού έναντι παθογόνων σωματιδίων που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. Αν και η ευεργετική δράση της Εχινακειας οφείλεται σε συνδυασμό συστατικών που περιέχει το φυτό, τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι πολυσακχαρίδες είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίδες παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση στα εναέρια τμήματα του φυτού και όχι στη ρίζα που "παραδοσιακά" χρησιμοποιείται σε διάφορα σκευάσματα. Στη Γερμανία μόνο τα εναέρια τμήματα της Echinacea purpurea (όχι της Echinacea angustifolia και της Echinacea pallida) εγκρίνονται για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων.


Ινδικό Τζίνσενγκ (Withania Somnifera) Βάμμα
Το ινδικό ginseng (Withania Somnifera) είναι ένας θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Φύεται κυρίως στην Ινδία και το Νεπάλ, όπου είναι γνωστό με το όνομα Ashwagandha. Το στέλεχός του καλύπτεται από χνούδι και τα κλαδιά του απλώνονται σε αστεροειδή σχηματισμό. Τα άνθη του είναι μικρά και πράσινα, ενώ το ώριμο φρούτο πορτοκαλί-κόκκινο. Οι μεγάλες, καφέ, κονδυλώδεις ρίζες του χρησιμοποιούνται ευρέως για ιατρικούς λόγους. Η ρίζα του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 2000 χρόνια στην παραδοσιακή ινδική ιατρική Αγιουρβέδα για την ενίσχυση της μακροζωίας, της ψυχικής και σωματικής ευεξίας, της αντοχής, της ζωτικότητας και της σεξουαλικής ενέργειας. Τα μούρα και τα φύλλα του εφαρμόζονται τοπικά σε όγκους, φυματίωση, εξανθήματα, και έλκη.
Τα κύρια ενεργά συστατικά του φυτού είναι τα αλκαλοειδή και οι στεροειδείς λακτόνες, μεταξύ των οποίων και η τροπίνη cuscohygrine. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι ορισμένα από αυτά συστατικά του φυτού, αν ληφθούν στην κατάλληλη δόση, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία διαφόρων νευροδιαβιβαστών και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Το ινδικό ginseng έχει μια κατευναστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν στρες, όπως η κορτιζόλη. Επειδή είναι ένα ήπιο ηρεμιστικό, χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αϋπνίας.
Είναι ένα μοναδικό φυτό με αγχολυτική δράση, που αυξάνει τη φυσική αντοχή και προστατεύει τον οργανισμό από τις βλαβερές επιδράσεις του στρες. Τονώνει το σώμα, καταπολεμά τη γενική αδυναμία και βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υπέρταση κ.α. Συστήνεται από την εναλλακτική ιατρική της Αγιουρβέδα ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.( Κάθε φυτικό συμπλήρωμα, χρειάζεται χρόνο για να δείξει τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Συνήθως χρειάζονται 3-4 εβδομάδες το λιγότερο).
Ίνουλα Κόνυζα, Ακόνιζα, Ψιλόχορτο, Ψιλίστρα ή Ώμονο (Inula helenium) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Ινουλα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος καθώς και ως τονωτικό της πέψης. Στη πρώτη περίπτωση, η Ινουλα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος, του επίμονου βήχα και γενικότερα όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα δραστικά στοιχεία ελενίνη και αλαντολακτόνη που περιέχει το βότανο αποτελούν ισχυρά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Η δράση της Ινουλας στους πνεύμονες είναι θερμαντική και αποχρεμπτική. Επίσης τα πτητικά έλαια (περίπου 4%) που περιέχει το βότανο βοηθούν στην αποβολή συγκεντρωμένου φλέγματος από το αναπνευστικό. Στη δεύτερη περίπτωση η Ινουλα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές για την βελτίωση της πέψης. Το δραστικό συστατικό ινουλίνη (μέχρι 44%) βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνήσιου από τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την ανάπτυξη απαραίτητων βακτηριδίων του πεπτικού συστήματος. Η ινουλίνη είναι φυτική ίνα και κατατάσσεται από πολλούς ειδικούς στα προβιοτικά. Εκτός των άλλων, η Ινουλα περιέχει ισοαλαντολακτόνη, αζουλίνη, στερόλες, ρητίνη και πηκτίνη.
Κάλαμος (Άκορος) (Αcorus calamus) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Κάλαμος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Η λήψη του διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και την παραγωγή στομαχικών υγρών, αντιμετωπίζοντας έτσι μία σειρά προβλημάτων όπως είναι η δυσπεψία, η γαστρίτιδα, ο τυμπανισμός (φούσκωμα), η καούρα, η "αεροφαγία" και η "ξινίλα". Θεωρείται πως καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου και πως έχει διουρητικές ιδιότητες.
Καλέντουλα (Calendula arvensis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Καλεντουλα χρησιμοποιείται "εσωτερικά" (ρόφημα) για την αντιμετώπιση του έλκους και της επώδυνης εμμηνορρυσίας και "εξωτερικά" (κομπρέσα) για την περιποίηση πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων εντόμων. Η Καλεντουλα θεωρείται πως είναι εξαιρετικό βότανο για το έλκος, τη γαστρίτιδα και τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συτήματος. Θεωρείται πως δρα και ως χωνευτικό. Παράλληλα η Καλέντουλα έχει τη φήμη πως είναι αποτελεσματική στους έντονους πόνους και τις κράμπες της περιόδου. Υποστηρίζεται πως η αποτελεσματικότητα της πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός πως έχει σπασμολυτικές ιδιότητες.
Όταν η Καλέντουλα χρησιμοποιείται επιδερμικά, τότε οι ιδιότητες της - όπως περιγράφονται από πολλούς βοτανοθεραπευτές - είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Η Καλέντουλα θεωρείται πως έχει θαυμάσιες επουλωτικές αρετές, οι οποίες στηρίζονται στην αντισηπτική και αντιβακτηριακή της δράση. Έτσι η Καλέντουλα προτείνεται από τους Βοτανοθεραπευτές για την περιποίηση της ακμής, της φλεβίτιδας, των εκζεμάτων και των κρεατοελιών.
Κανέλα (Cinnamomum Zeylanicum) Βάμμα
Το Βάμμα Κανέλας (Cinnamomum Zeylanicum) προέρχεται από την επεξεργασία του φλοιού του γνωστού μας φυτού. Η Κανέλα προέρχεται από τη Σρι Λάνκα και έχει μακρόχρονη ιστορία ως θεραπευτικό φυτό, καθώς σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία άρχισε να εισάγεται στην Αίγυπτο (από την Ασία) το 2.000 π.Χ.. Κατά την αρχαιότητα και μέχρι το Μεσαίωνα αποτελούσε ένα πολύτιμο αγαθό - ο Ρωμαίος φυσικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει ότι 350γρ. κανέλας αντιστοιχούσαν, σε αξία, με 5 κιλά από ασήμι.
Η κανέλα έχει αποτελέσει αντικείμενο πάρα πολλών ερευνών, όσον αφορά τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η κανέλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διατροφή όσων πάσχουν από ζακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι και η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σύμφωνα με συγκεκριμένες πηγές (Human Nutrition Research Center of the U.S. Department of Agriculture), η καθημερινή κατανάλωση κανέλας ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση μέχρι και 20% σε ζάκχαρο, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια σε ασθενείς που δεν κάνουν χρήση ινσουλίνης.
Το εκχύλισμα κανέλας, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, παρουσιάζει έντονη αντιμυκητιακή δράση. Η ουσία Eugenol που περιέχει, φαίνεται να είναι αποτελεσματική κατά του έρπη του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Επίσης τα τερπενοειδή (terpenoids) που περιέχει η κανέλα φαίνεται να συμβάλουν στη καταπολέμηση ιώσεων (antiviral properties). Η κανέλα θεωρείται πως ενδέχεται να βοηθάει στις περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών, διάρροιας και της ναυτίας ή της τάσης για εμετό.
Κουρκουμάς (Curcuma Longa) Βάμμα
Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο κουρκουμάς θεωρείται ένα ήπιο φυσικό αντισηπτικό με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, χρήσιμους για την απολύμανση στα κοψίματα και τα εγκαύματα. Οι θεραπευτές το χρησιμοποιούν ως ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες που λειτουργεί όπως τα άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά χωρίς τις παρενέργειες. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο. Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται σήμερα στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, της δυσμηνόρροιας, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Εργαστηριακές έρευνες, καθώς και έρευνες σε πειραματόζωα, έχουν αναδείξει την αντιφλεγμονώδη δράση του, η οποία αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη. Σήμερα εξακολουθούν να γίνονται μελέτες -κυρίως εργαστηριακές- που αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Κράταιγος (Crataegus Oxyacantha) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του Κραταιγου (πάντα σε συνδυασμό) χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Αν και πρώτος παρατήρησε την χρησιμότητα του Κραταιγου στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων ο Διοσκουρίδης, πάρα πολλές κλινικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τις ιδιότητες του βοτάνου. Η κατανάλωση του Κραταιγου διευρύνει τόσο τη στεφανιαία όσο και τις περιφερειακές αρτηρίες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος προς τη καρδιά. Ταυτόχρονα, οι προκυανιδίνες (Procyanidins, κυρίως catechin και epicatechin) που περιέχουν τα φύλλα του Κραταιγου επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό. Από κλινικές ερευνητικές μελέτες προκύπτει πως ασθενείς στο δεύτερο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας (NYHA stage II) που τους χορηγήθηκε έκχυμα φύλλων και ανθών Κραταιγού, παρατήρησαν σημαντική μείωση ταχυπαλμίας, κόπωσης και δύσπνοιας. Ο Κραταιγός θεωρείται γενικά πολύτιμος στην ελάττωση της υψηλής πίεσης, στη θεραπεία της στηθάγχης και της καρδιακής αρρυθμίας, των αρτηριακών σπασμών (ασθένεια του Reynaud) καθώς και στην αντιμετώπιση παθήσεων στις καρδιακές βαλβίδες.
Λάμιο (Lamium album) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Λάμιο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση της λευκόρροιας (εσωτερικά) και την περιποίηση των κιρσών (εξωτερικά). Το Λαμιο παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη παρουσία histamine (και isoquercitrin) στα συστατικά του. Η ουσία αυτή βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση μολύνσεων όπως η λευκόρροια, η οποία συνήθως προέρχεται από επιμόλυνση του κόλπου με μικρόβια ή μύκητες. Η χρήση του Λαμιου εξωτερικά (κομπρέσα) θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των κιρσών καθώς και αποστημάτων ή πληγών. Οι τανίνες που περιέχει το Λαμιο του προσδίδουν στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες. Εκτός των άλλων, το Λαμιο περιέχει αιθέριο έλαιο, αμίνες (κυρίως histamine, tyramine, choline και methylamine), σαπωνίνες, φλαβονοειδή (kaempferol), ταννίνες (katechin) και αλκαλοειδή.
Λεβάντα (Lavandula Angustifolia) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, τα αποξηραμένα άνθη Λεβάντας χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. Η Λεβάντα γενικά θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμα της θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Ένα απλό εκχύλισμα Λεβαντας όταν χρησιμοποιηθεί σε κομπρέσα και τοποθετηθεί στο μέτωπο, θεωρείται πως βοηθάει στην ανακούφιση από τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση, και την επίδραση της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ (hangover). Θεωρείται επίσης από κάποιους ερευνητές πως είναι υποτασική - ένα φλυτζάνι Λεβάντας πριν τον ύπνο λέγεται πως "ρίχνει" τη πίεση και μειώνει τη ταχυπαλμία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Λεβάντα υποστηρίζεται πως έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και για αυτό το λόγο θεωρείται ιδανική για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλη για τον "καθαρισμό" του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται κατά των θωρακικών λοιμώξεων όπως είναι ο βήχας, το άσθμα και η βρογχίτιδα και σε περιπτώσεις κρυολογημάτων ή γρίπης - με τη μορφή εισπνοών. Η αντιβακτηριακή και αντισηπτική της δράση, θεωρείται πως της χαρίζει ανθελμινθικές ιδιότητες - μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα. Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας όταν χρησιμοποιείται σε μασάζ χαλαρώνει τους μύες και ανακουφίζει από τους νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους. H Λεβάντα θεωρείται κατά γενική παραδοχή ένα από 20 σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα.
Λεόνουρος  (Leonurus cardiaca) Βάμμα
O λεονουρος χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια κυρίως για την αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων καθώς και για την ομαλοποίηση της περιόδου. Ο λεονουρος είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα για την τόνωση της καρδιακής λειτουργίας. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και της ταχυκαρδίας. Υπεύθυνο για την αποτελεσματικότητα του είναι το αλκαλοειδές λεονουρίνη (leonurin), το οποίο διαστέλει τις αρτηρίες (κύριες και δευτερεύουσες) και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Γενικότερα ο λεονουρος είναι ένα καρδιοτονωτικό που μειώνει τη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια (με συστηματική χρήση) και το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις που οι καρδιακές διαταραχές οφείλονται σε νευρική υπερένταση και μεγάλο άγχος. Ο λεονουρος είναι επίσης πολύ αποτελεσματικός για την ομαλοποίηση της περιόδου (ειδικά σε περιπτώσεις που η ροή του αίματος είναι ανεπαρκής ή έχει καθυστερήσει η περίοδος) και την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας και δυσμηνόρροιας. Το συστατικό που θεωρείται υπεύθυνο για την αποτελεσματικότητα του λεονουρου στην ομαλοποίηση της περιόδου είναι το γλυκοζίδιο λεονουρινίνη (leonurinine). Αξίζει να σημειώσουμε, πως η Γερμανική επιτροπή Ε έχει εγκρίνει τη κατανάλωση του λεονουρου για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού.
Λυκίσκος (Humulus Lupulus) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Λυκισκος χρησιμοποιείται από τους ειδικούς κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού και του πεπτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης και της ανορεξίας). Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τείνουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση Λυκίσκου επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα - δεν είναι ένα απλό μυοχαλαρωτικό (έχει και αυτή την ιδιότητα) όπως είχαν αρχικά υποστηρίξει κάποιοι ερευνητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Λυκίσκος να θεωρείται αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Ουσιαστικά ο Λυκίσκος θεωρείται πως έχει έντονα ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες. Αν και η παρουσία βαλεριανικού οξέως στα άνθη θεωρήθηκε αρχικά υπαίτια για τις παραπάνω ιδιότητες, η ανακάλυψη πρόσφατα της σύνθετης ουσίας 2-methyl-3-buten-2-ol έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη ουσία μοιάζει πολύ με το γνωστό υπνωτικό methylpentynol και σε κλινικές έρευνες δείχνει να έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.
Όσο αφορά την επίδραση του Λυκίσκου στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σπασμολυτική του δράση. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα (guinea pig duodenum και rat uterus) η σπασμολυτική δράση του Λυκίσκου φαίνεται να ανταγωνίζεται εκείνη της Ατροπίνης. Πρόκειται για μυοχαλαρωτική δράση - γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα του σε σπασμούς των εντέρων (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νεύρωση του στομάχου, ασθένεια του Crohn). Επίσης ο Λυκίσκος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε πικρές ουσίες (5-30%). Δύο από αυτές (humulone και lupulone) θεωρείται πως διεγείρουν την όρεξη, αντιμετωπίζοντας έτσι (ως ένα βαθμό) τη πάθηση της ανορεξίας. Ο Λυκίσκος είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα και έχει κάποιες ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Θεωρείται πως είναι το βότανο που αντιμετωπίζει την πρόωρη εκσπερμάτιση καθώς τα οιστρογόνα (Phytoestrogen flavonoids) που περιέχει έχουν αναφροδισιακές ιδιότητες (λανθασμένα αναφέρεται ο Λυκίσκος σε κάποια συγγράμματα ως αφροδισιακό). Ο Λυκίσκος έχει ακόμη αντιβιοτικές ιδιότητες καθώς κάποιες από τις ουσίες που περιέχει (isohumulone και humulinic acid) προάγουν την καταπολέμηση των βακτηριδίων στον ανθρώπινο οργανισμό.
O Λυκίσκος περιέχει πληθώρα ενεργών συστατικών όπως αιθέρια έλαια (πάνω από 150 αρωματικές ουσίες), ταννίνες, φλαβονοειδή (kaempferol και quercetin mono- and diglycosides, xanthohumol και chalcones), ρητίνη (που περιέχει μεταξύ άλλων και βαλεριανικό οξύ), πικρές ουσίες (acylphloro-glucides, humulones, lupulones), φυτικά χρωστικά γλυκοζίδια (αστραλαγίνη, κουερσιτρίνη, ρουτίνη) και διάφορα αμινοξέα.
Μαρούβιο (Marrubium Album) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια, το Μαρούβιο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού και ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Το ενεργό συστατικό μαρουβίνη (marrubiin) είναι εκείνο που θεωρείται πως είναι υπεύθυνο για τις ευεργετικές δράσεις του βοτάνου και στις δύο περιπτώσεις. Η μαρουβίνη έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τους μύες των βρόγχων και να προκαλεί τη παραγωγή και αποβολή φλέγματος. Με το τρόπο αυτό το Μαρούβιο συμβάλει στην αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού όπως είναι η βρογχίτιδα, τον επίμονο βήχα και το άσθμα. Ταυτόχρονα το μαρουβινικό οξύ (marrubinic acid) προωθεί την έκκριση σάλιου, ενώ η μαρουβίνη καθώς διασπάται στο στομάχι διεγείρει την έκκριση χολής η οποία βοηθάει τη χώνεψη. Με το τρόπο αυτό το Μαρούβιο τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Το Μαρούβιο είναι ένα βότανο το οποίο δεν έχει ερευνηθεί αρκετά από κλινικής άποψης - ιδίως όσο αφορά την αποτελεσματική επίδραση του στο αναπνευστικό σύστημα. Παρόλα αυτά η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη (κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη) καθώς χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια με επιτυχία. Μάλιστα υπάρχουν δεκάδες συνταγές για τη χρήση του βοτάνου προετοιμασμένου από απλό ρόφημα, μέχρι και σιρόπι ή ... ζαχαρωτό. Το γνωστό αντιβηχικό Ricola περιέχει το Μαρουβιο ως βασικό συστατικό. Η Γερμανική επιτροπή Ε έχει εγκρίνει το Μαρουβιο ως κατάλληλο για τη δυσπεψία.
Μελιλωτός (Melilotus Officinalis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Μελιλωτος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, των κιρσών και γενικότερα του πρηξίματος των άκρων και κάθε μορφής ευρυαγγεία. Το βασικό ενεργό συστατικό του Μελιλωτου είναι η κουμαρίνη (coumarin). Η κουμαρίνη στον ανθρώπινο οργανισμό μεταβολίζεται σε δικουμαρόλη (dicoumarol), μία ουσία με ισχυρή αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση. Η κατανάλωση Μελιλωτου βελτιώνει τη επιστροφή του αίματος μέσω των φλεβών στη καρδιά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο και τον πόνο που δημιουργεί η συσσώρευση αίματος. Ο Μελιλωτος εξωτερικά χρησιμοποιείται για τη πλύση των ματιών (έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες) ενώ αναφέρεται πως έχει ήπια διουρητική δράση.
Μελισσόχορτο (Melissa officinalis Βάμμα
To Μελισσοχορτο φαίνεται να είναι ένα βοτανο με πάρα πολλές χρήσεις - κλινικές μελέτες εντοπίζουν όλο και περισσότερες ιδιότητες του. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Μελισσόχορτο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους. Το Μελισσοχορτο είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει το βοτανο (και όχι στα αιθέρια έλαια όπως υποστηρίζουν αρκετοί). Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση Μελισσοχορτου μείωνε σημαντικά το stress κατά τη διάρκεια των εξετάσεων - οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις (για ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση). Όσο αφορά τη χρήση του Μελισσόχορτου για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων, μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση του προστατεύει από τα έλκη. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση Μελισσόχορτου φάνηκε να αυξάνει την έκκριση προσταγλαδίνης Ε2 (prostaglandin E2) και βλεννίνης από τον οργανισμό και τη μείωση της έκκρισης οξέων. Το Μελισσοχορτο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή. Η εξωτερική χρήση (σε μορφή κρέμας) βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη (herpes simplex). Τα τελευταία χρόνια γίνονται κλινικές έρευνες σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης του βοτανου στη ρύθμιση του θυροειδή και στην αντιμετώπιση του HIV-1. Παρόλα αυτά - καθώς δεν έχουν εξαχθεί ακόμη τελικά συμπεράσματα - άτομα με φαρμακευτική αγωγή για το θυροειδή (π.χ. thyroxine) πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση του.
Μέντα (Mentha Piperita) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Μέντα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών, ως ήπιο αναλγητικό καθώς και για την ανάταση και τόνωση του οργανισμού. Το έλαιο της μέντας περιέχει τις ενεργές ουσίες Menthol (7-48%), menthone (20-46%), menthyl acetate (3-10%) και menthofuran (1-17%).
Σύμφωνα με την επιτροπή Ε και την ESCOP, η Μέντα θεωρείται πως επιδρά θετικά σε διάφορους τύπους στομαχικών διαταραχών όπως είναι η γαστρίτιδα, η εντερίτιδα και οι φλεγμονές το πεπτικού. Θεωρείται κατάλληλη για περιπτώσεις δυσπεψίας, για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το "φούσκωμα", το μετεωρισμό, τους κολικούς, καθώς και για στομαχικές κράμπες ή σπασμούς (σπασμολυτική δράση). Η θετική επίδραση της μέντας στο γαστρεντερικό σύστημα την καθιστά σημαντικό συστατικό στη καταπολέμηση της ναυτίας και της τάσης για εμετό.
Ως ενισχυτικό του οργανισμού, η Μέντα θεωρείται πως βελτιώνει τη πνευματική διαύγεια και αυξάνει γενικότερα τα επίπεδα "ενέργειας" του οργανισμού. Θεωρείται πως αντιμετωπίζει τους πονοκεφάλους, "καθαρίζει" τη σκέψη και συμβάλει στη δυνατότητα συγκέντρωσης. Για το λόγο αυτό άλλωστε, προτείνεται από πολλούς βοτανοθεραπευτές ως βότανο κατάλληλο για φοιτητές και για όλους όσους έχουν έντονη πνευματική εργασία. Στα πλαίσια της σωματικής "ανάτασης", η Μέντα θεωρείται πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Πέρα από τις παραπάνω ιδιότητες της, η Μέντα έχει ήπια αναλγητική δράση και υπέροχο άρωμα.
Μολόχα (Malva sylvestris) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Μολοχα χρησιμοποιείται με 2 τρόπους. Το βάμμα Μολοχας θεωρείται αποτελεσματικό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών που συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα. Η Μολοχα θεωρείται πως έχει ήπια καθαρτική δράση, αποτοξινώνει και καταπραΰνει το γαστρεντερικό σύστημα. Η Μολοχα χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα ή λοσιόν για την περιποίηση φλεγμονών του δέρματος, όπως είναι τα σπυριά, οι "καλόγηροι", τα εξανθήματα και οι κάλοι.

Μποράγο (Borago officinalis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Μποραγο χρησιμοποιείται κυρίως για ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά και ρευματισμούς. Το βότανο περιέχει σαπωνίνες, γλίσχρασμα, τανίνες, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, και αιθέριο έλαιο. Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό. Η Μποραντζα δρα σαν αποκαταστατικός παράγοντας στον φλοιό των επινεφριδίων, πράγμα που σημαίνει ότι αναζωογονεί και ανανεώνει τα επινεφρίδια μετά από ιατρική αγωγή με κορτιζόνη ή στεροειδή. Το Βόραγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των επινεφριδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ διεγείροντας τους αδένες των επινεφριδίων προωθείται η παραγωγή αδρεναλίνης. Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα. Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό.
Νεροκάρδαμο ή  Ναστουρτιο  (Nasturtium officinale) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Ναστουρτιο χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού. Το Ναστούρτιο περιέχει κάποια γλυκοζίδια (glucosinolates) τα οποία προωθούν την παραγωγή ενζύμων στο συκώτι και τα νεφρά. Τα ένζυμα αυτά συμβάλουν σημαντικά στο καθαρισμό του αίματος από τοξίνες, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη προστασία του οργανισμού από ασθένειες. Η περιεκτικότητα του Νεροκάρδαμου σε βιταμίνες (Α, B1, B2, C και Ε) και σε μεταλλικά στοιχεία (Ιώδιο, Ασβέστιο, Σίδηρο, Φώσφορο και Θείο) ενισχύει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με τις μελέτες της Γερμανικής Επιτροπής Ε, το Ναστουρτιο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και ο βήχας. Πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το Ναστουρτιο προστατεύει τους καπνιστές από ασθένειες των πνευμόνων. Η ουσία gluconasturtiin μεταβολίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε 2-phenethyl isothiocyanate (γνωστή ως PEITC) και η οποία υπάρχουν ενδείξεις πως προστατεύει από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο αναπνευστικό σύστημα.
Πασιφλώρα (Passiflora incarnata) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Πασιφλώρα θεωρείται πως είναι ένα βοτανο με ήπια, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική, ηρεμιστική δράση. Θεωρείται πως επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιμετωπίζοντας διαταραχές όπως είναι το άγχος, η μελαγχολία, η υπερένταση και η υπερβολική νευρικότητα. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η κατανάλωση της Πασιφλορας δεν οδηγεί σε εθισμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι "ηρεμιστικές" ιδιότητες της Πασιφλωρας έχουν επίδραση και στους μύες (μυοχαλαρωτική ιδιότητα), ενώ σε πολλά συγγράμματα αναφέρεται πως η κατανάλωση Πασιφλωρας ενδέχεται να μειώνει τη πίεση. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης (λ.χ. Γερμανία και Ιταλία) το βότανο χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση "υπερκινητικών" παιδιών.
Ποτεντίλλη ή  Πεντάφυλλο (Potentilla recta) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία,η Ποτεντιλλη θεωρείται ένα από τα καλύτερα στυπτικά βότανα, αποτελεσματικό έναντι των αιμορραγιών και της διάρροιας. Η μεγάλη περιεκτικότητα του βοτανου σε τανίνες, είναι εκείνη που φαίνεται να ευθύνεται για την ισχυρή στυπτική του δράση. Η Ποτεντιλλη λέγεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας και της παρεπόμενης διάρροιας. Όταν η Ποτεντίλλη χρησιμοποιείται για γαργάρες, μπορεί να αντιμετωπίσει τη χαλαρότητα των ούλων ή/και να ανακουφίσει τα "πληγιασμένα" και ερεθισμένα ούλα. Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, η Ποτεντίλλη περιποιείται πληγές και αμυχές της επιδερμίδας (λέγεται πως παρουσιάζει έντονα επουλωτική δράση), ενώ όταν χρησιμοποιείται για πλύση είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της λευκόρροιας και των αιμορροϊδων.
Πρόπολη (Propolis Tincture) Βάμμα
Το Βάμμα Πρόπολης (Propolis Tincture) προέρχεται από την επεξεργασία της Πρόπολης, της ρητινώδους ουσίας με την οποία οι μέλισσες στεγανοποιούν, θωρακίζουν και απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Πρόκειται για μία ουσία που περιέχει αναρίθμητα συστατικά αλλά κυρίως αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια, και γύρη. Είναι γνωστό πως η Πρόπολη διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό στη παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρόπολη συχνά αναφέρεται και ως "αντιβιοτικό της φύσης". Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες για τα αποτελέσματα της Πρόπολης πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση και η τοπική χρήση Πρόπολης μπορεί να επιδράσει θετικά σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό παθήσεων. Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις περιπτώσεις των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας (ουλίτιδα, στοματίτιδα κ.ο.κ.), των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των ελκών του στομάχου, της γρίπης και των κρυολογημάτων, της ωτίτιδας και γενικότερα των μυκητιάσεων και των ιώσεων.
Γενικά η Πρόπολη θεωρείται από πολλούς, ως μία πραγματικά "θαυματουργή" ουσία η οποία συμβάλει στη "θωράκιση" του οργανισμού.
Ρείκη (Calluna vulgaris) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Ρείκι θεωρείται ένα από τα καλύτερα αντισηπτικά και απολυμαντικά του ουροποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, το Ρείκι απολυμαίνει ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα αυξάνοντας ελαφρά και τη παραγωγή ούρων. Θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας και την καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Σύμφωνα με αρκετές δημοσιεύσεις, το ρείκη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις πέτρες - τόσο στα νεφρά, όσο και στο ουροποιητικό σύστημα. Ενδέχεται η αποτελεσματικότητα του βοτάνου, στις παραπάνω περιπτώσεις, να οφείλεται στην ουσία αρμπουτίνη που περιέχει. Το Ρεικη φαίνεται να έχει θετική επίδραση στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ρευματισμών (εσωτερική και εξωτερική χρήση).
Ρίγανη (Oreganum Officinale) Βάμμα
Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Ριγανη θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως το φυτό διαθέτει συστατικά με ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση. Οι ενεργές ουσίες thymol και carvacrol που περιέχει η ρίγανη παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη καταπολέμηση λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος. Η ρίγανη διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης είναι 42 φορές ισχυρότερη από εκείνη του μήλου, 30 φορές ισχυρότερη από εκείνη της πατάτας και 12 φορές ισχυρότερη από εκείνη του πορτοκαλιού. Η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από ασθένειες και λοιμώξεις. Εκτός από τα προαναφερθέντα, η Ρίγανη αποτελεί πολύτιμη πηγή της σημαντικής για το ανοσοποιητικό Βιταμίνης Κ, καθώς και μεταλλικών στοιχείων όπως είναι το σίδηρο και το μαγνήσιο. Προκειμένου τα πολύτιμα αυτά συστατικά να παραμείνου δραστικά, το βάμμα ρίγανης που θα βρείτε στα Sensities παρασκευάζεται με τη χρήση φρέσκων και όχι αποξηραμένων φύλλων.
Σαμπούκος (Sambucus nigra) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Σαμπουκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και τύπου Β). Ο Σαμπούκος περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση με οποιοδήποτε βότανο και είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες (κυρίως Α, Β, C). Τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές γιατρικό για να καθαρίζει τα φλέματα, ενώ τον 18ο αιώνα στην Γαλλία το απόσταγμα του Σαμπούκου εκθειαζόταν για την ικανότητά του να λευκαίνει το δέρμα και να σβήνει τις φακίδες. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικό καθαρτικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης λιωμένα χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες συνήθως σε μορφή μίας ζεστής κομπρέσας. Για κρυολογήματα και πυρετούς ο Σαμπούκος συνδυάζεται με Μέντα, Αχιλλέα ή Ύσσωπο. Για τη γρίπη συνδυάζεται με Αγριμόνιο. Για την καταρροή με τη Χρυσόβεργα .
Σαπωνάρια (Saponaria officinalis) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σαπωναρια χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η Σαπωναρια μπορεί να συνεισφέρει στη καταπολέμηση παθήσεων όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζέματα και η ακμή. Η δράση της οφείλεται πιθανότατα στις σαπωνίνες που περιέχει και οι οποίες φέρεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε πολλά συγγράματα αναφέρεται πως η Σαπωναρια αυξάνει την έκκριση της χολής - θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο αποτελεσματικά χολαγωγά (θεωρείται πως κάνει καλό στον ίκτερο). Επειδή είναι εφιδρωτικό, υποστηρίζεται πως "ρίχνει" τον πυρετό. Θα βρείτε τη Σαπωναρια σε πολλά εξειδικευμένα σαμπουάν, καθώς θεωρείται πως μειώνει τη τριχόπτωση. Γενικά η Σαπωνάρια θεωρείται τονωτικό του οργανισμού.
Σερενόα Saw Palmetto (Παλμετο) Βαμμα
Το εκχύλισμά του είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα συστατικά. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες, για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας του ουροποιητικού, του αναπνευστικού, της μήτρας, καθώς και για την τόνωση του μυϊκού συστήματος, του μεταβολισμού και της σεξουαλικότητας.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης αυτού του εκχυλίσματος είναι η πρόληψη της διόγκωσης του προστάτη στους άνδρες, γνωστή και ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Το σημαντικότερο από τα συμπτώματα της υπερπλασίας που ανακουφίζεται με τη χρήση του εκχυλίσματος είναι η συχνή, επιτακτική και νυχτερινή ενούρηση. Όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση, προστατεύει την υγεία ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προλαμβάνει τις λοιμώξεις καθώς αυξάνει τη ροή των ούρων με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες, επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το εκχύλισμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από παθήσεις της μήτρας και των ωοθηκών.
Το βάμμα Saw Palmetto βοηθά στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Τα λιπαρά οξέα του εκχυλίσματος αποτελούν δομικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και ενίσχυση του μυϊκού ιστού. Επιπλέον, το Σερενοα επηρεάζει την έκκριση ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Εκτός από την αναστολή της δράσης του υποδοχέα των οιστρογόνων, αυξάνει το επίπεδο της τεστοστερόνης, η οποία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του μυικού συστήματος. Επιπλέον, βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών σε γυναίκες και άνδρες.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση του μεταβολικού ρυθμού, του μυϊκού συστήματος και της σεξουαλικότητας. Το Saw Palmetto είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η συμφόρηση στο στήθος, η υπερέκκριση βλέννας, που οδηγεί στην απόφραξη των αεραγωγών και στην αναπνευστική ανεπάρκεια, ο βήχας και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, του άσθματος και της βρογχίτιδας.
Σκόρδο (Allium sativum) Βάμμα
Γνωστό από την αρχαιότητα, το σκόρδο είναι "διάσημο" για τις θαυμαστές ιδιότητες του. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το βάμμα σκόρδου χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων.
Το σκόρδο θεωρείται πως ενδέχεται να συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης, της υψηλής πίεσης, αλλά και στη ρύθμιση των επιπέδων ζάκχαρου στο αίμα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αναρίθμητες έρευνες πάνω στην αποτελεσματικότητα του σκόρδου - με πολλές από αυτές να παρουσιάζουν αντιφατικά αποτελέσματα. Υποστηρίζεται πως η ιδιότητα του σκόρδου να μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, οφείλεται στο μεταβολισμό των ουσιών polysulfides σε hydrogen sulfide μέσα στα ερυθρά κύτταρα. Έρευνες έχουν επίσης δείξει πως η κατανάλωση εκχυλίσματος σκόρδου ενδέχεται να μειώσει τη συστολική πίεση. Μπορείτε, για το λόγο αυτό, να το συνδυάσετε με το μείγμα βοτάνων HTN (Hypertension Blend).  (Το HTN Blend αποτελεί έναν συνδυασμό βοτάνων, που μπορεί να συμπεριληφθεί στα γενικότερα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη της υπέρτασης. Περιέχει Αχιλλαία, Βίσκο και Λεόνουρο). HTN (Hypertension Blend).
Πέρα όσων αναφέρονται παραπάνω, το σκόρδο θεωρείται πως έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από πολλούς βοτανοθεραπευτές προτείνεται για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και των στομαχικών διαταραχών.
Σκροφουλάρια (Scrophularia nodosa) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σκροφουλαρια χρησιμοποιείται κυρίως για την απομάκρυνση των τοξίνων από τον οργανισμό (detoxification of the body). Αυτό έχει ως συνέπεια η Σκροφουλάρια να θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση χρόνιων και σοβαρών δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση και τα εκζέματα. Η ευεργετική δράση της Σκροφουλαριας στις περιπτώσεις αυτές, θεωρείται πως οφείλεται στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των συστατικών της. Όταν η Σκροφουλαρια χρησιμοποιείται εξωτερικά (ως αλοιφή), τότε θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και του έρπητα.
Σταυροβότανο ή  Βερμπενα (Verbena Officinalis Βάμμα
Η βερμπένα περιέχει γλυκοζίδια (βερμπεναλίνη, βερμπενίνη), ένα αλκαλοειδές, πτητικό έλαιο (και κιτράλη), τανίνες, πικρούς γλυκοσίδες (και ιριδοειδή). Η Βερμπένα ενδείκνυται για παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως, ως δυναμωτικό του νευρικού συστήματος , αντικαταθλιπτικό και αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας και των πονοκεφάλων νευρικής και κυκλοθυμικής φύσης. Πειράματα αποδεικνύουν την επιστημονική βάση για την παραδοσιακή χρήση του φυτού για την αύξηση του μητρικού γάλακτος και τη ρύθμιση της περιόδου (πράγμα που οφείλεται στα γλυκοζίδια). Επίσης έχει αρκετές τοπικές χρήσεις για ερεθισμούς, πληγές και παθήσεις των ούλων.
Σύμφυτο  "Symphytum"  Βαμμα
Το Σύμφυτο είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος Διοσκουρίδης, στα γραπτά του, αναφέρεται στη χρήση του φυτού για την αντιμετώπιση των τραυματισμών του στρατεύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το Σύμφυτο εφαρμόζεται στο δέρμα για τον περιορισμό των φλεγμονών από διαστρέμματα και σπασμένα κόκαλα. Τα φύλλα και οι ρίζες του περιέχουν αλλαντοΐνη, τανίνες, ροζμαρινικό οξύ και άλλες ουσίες που βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων. Συνίσταται για μώλωπες, διαστρέμματα, κατάγματα, και οστεοαρθρίτιδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ.
Το βότανο αυτό περιέχει επικίνδυνες ουσίες, τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδινικά, τα οποία είναι πολύ τοξικά για το συκώτι. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν επιτρέπει την δια του στόματος κατανάλωσή του. Επίσης, οι αλοιφές που περιέχουν Comfrey δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε σημεία του δέρματος που είναι ανοιχτά και υπάρχουν πληγές και η χρήση τους δεν πρέπει να παρατείνεται για περισσότερο από ένα μήνα. Απαγορεύεται η χρήση του Συμφυτου σε παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Μην το χρησιμοποιείτε επίσης εάν έχετε νόσο του ήπατος, αλκοολισμό, καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
Ταραξάκο (Taraxacum officinale) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Ταραξακο χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας, καθώς φαίνεται να έχει πραγματικά θαυμαστές ιδιότητες. Μία από τις σημαντικές ωφέλειες που του αποδίδονται, είναι η δυνατότητα που παρουσιάζει στο τομέα της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Το Ταραξάκο φαίνεται πως καθαρίζει αποτελεσματικά το αίμα και τους ιστούς από τις βλαβερές τοξίνες που συγκεντρώνονται στο σώμα - ιδιότητα πολύ σημαντική στις περιπτώσεις δερματοπαθειών. Το βότανο είναι διουρητικό και καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα, σε αντίθεση όμως με άλλα διουρητικά βότανα δεν αποστερεί τον οργανισμό από το κάλιο - η μεγάλη ποσότητα κάλιου που περιέχει αναπληρώνει τις απώλειες του οργανισμού. Υποστηρίζεται πως το Ταραξακο υποβοηθά την αύξηση της ροής της χολής και διεγείρει τόσο το συκώτι όσο και τη χοληδόχο (ιδιότητα που πολλοί υποστηρίζουν πως οφείλεται στην ουσία Ταραξίνη που περιέχει). Το βότανο φαίνεται να έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση και σύμφωνα με Κινέζους βοτανοθεραπευτές ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε πολύ "ισχυρά" βακτήρια (περιπτώσεις πνευμονιών, διφθερίτιδας, σταφυλόκοκκου κτλ.). Υπάρχουν αναφορές πως η κατανάλωση Ταραξάκο μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία των αδένων, συμβάλει στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος και έχει θετική επίδραση σε όλες τις παθήσεις του συκωτιού. Το Ταραξάκο φέρεται να είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη τόνωση, αποτοξίνωση και ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.
Τζίνσενγκ (Panax ginseng) Βάμμα
Το Τζινσενγκ είναι ένα από τα λίγα βότανα για τα οποία έχουν γίνει εκατοντάδες, συστηματικές επιστημονικές έρευνες. Από πάρα πολλούς βοτανοθεραπευτές και ερευνητές, το Ginseng θεωρείται σήμερα "ο βασιλιάς των τονωτικών" του φυτικού βασιλείου. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Ginseng χρησιμοποιείται κατά της σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης. Έτσι, θεωρείται κατάλληλο τόσο για την αντιμετώπιση της φυσικής αδυναμίας και εξάντλησης, όσο και σε περιπτώσεις έντονου άγχους και κατάθλιψης ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονου συναισθηματικού στρες, διανοητικού στρες και νευρικής υπερκόπωσης. Το Ginseng αποτελεί, σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, ισχυρό διεγερτικό του οργανισμού καθώς χρησιμοποιείται ακόμη και από αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσης τους. Θεωρείται πως βελτιώνει αισθητά τη "ζωντάνια", καθώς ενισχύει ολόκληρο τον οργανισμό - είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ανάρρωσης ασθενών καθώς και σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που αισθάνονται πτώση της ζωτικότητας τους. Το Τζινσενγκ - μέσα στα πλαίσια της γενικότερης "αναζωογόνησης" του οργανισμού - θεωρείται πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις σεξουαλικών δυσλειτουργιών (τόσο σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερματισης).
Τριβολι (Tribulus Terrestris) Βάμμα
Είναι γνωστό με πολλά κοινά ονόματα, όπως αγκάθι του διαβόλου, ζιζάνιο του διαβόλου, puncturevine, tackweed κ.α. Το εκχύλισμα του φυτού φαίνεται οτι αυξάνει τα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης του σώματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει την ανδρική σεξουαλική απόδοση και βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Μίγματα των διαφόρων ενώσεων που βρέθηκαν στους καρπούς, τους μίσχους και τις ρίζες του φυτού διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως η ανικανότητα και η χαμηλή λίμπιντο, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Βοηθά ακόμα στη βελτίωση της κινητικότητας του σπέρματος και την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η κινητικότητα του σπέρματος και η ικανότητα του σπέρματος να διεισδύσει στο ωάριο παίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση του. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο L.Setiawan Airlangga στην Ινδονησία, ερεύνησε τις επιπτώσεις της λήψης Tribulus Terrestris σε άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας. Μια δόση των 500mg, τρεις φορές ημερησίως, για 30 ημέρες, αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση της κινητικότητας του σπέρματος.
Το Τριβόλι αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία, όπως είναι γνωστό, συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η αύξηση του επιπέδου της τεστοστερόνης μειώνει το χρόνο που χρειάζονται οι μύες να ανακτήσουν δύναμη και ενισχύει την πρωτεϊνική σύνθεση. Επιπλέον, ευνοεί τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου του αζώτου. Ο συνδυασμός αυτών των λειτουργιών συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Το Τριβόλι χρησιμοποιείται ακόμα στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα ως τονωτικό, καθώς και στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος ως εναλλακτικό φυτικό φάρμακο.
Τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum)Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Τριγωνελα χρησιμοποιείται για ένα πλήθος παθήσεων. Η Τριγωνέλλα περιέχει εκτός από τις στεροειδείς σαπωνίνες (κυρίως διοσγενίνη ), 30% κολλώδεις ουσίες (πολυσακχαρίτης γαλακτομαννάνης), 20%πρωτεΐνες, χολήνινη, αλκαλοειδή, 8% έλαια, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Β και C. Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό. Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως τραύματα, ερεθισμένες πληγές, συρίγγια και όγκοι. Η τριγωνέλλα δρα ως καθαρτικό, λιπαίνει το έντερο, και μειώνει τον πυρετό. Επίσης βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου του αίματος και σε περιπτώσεις άσθματος και ιγμορίτιδας μειώνοντας τις βλέννες. Η τριγωνέλλα προάγει την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς σε θηλάζουσες μητέρες. Θεωρείται καλή για τα μάτια και για φλεγμονές και διαταραχές των πνευμόνων.
Τροπαίολο (Tropaeοlum majus) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Τροπαιολο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα "φυσικά αντιβιοτικά". Σύμφωνα με τους Βοτανολόγους, όλα τα τμήματα του φυτού περιέχουν ουσίες (γλυκοσίδια) με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, το Τροπαιολο χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις μολύνσεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και στις περιπτώσεις δερματολογικών διαταραχών. Στη περίπτωση των δύο αυτών "διαταραχών", το Τροπαιολο φέρεται να συνδράμει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων - "καθαρίζοντας" το ουροποιητικό σύστημα και καταπολεμώντας τις μολύνσεις της επιδερμίδας. Σύμφωνα με πολλούς βοτανοθεραπευτές, το μεγάλο πλεονέκτημα των "φυτικών αντιβιοτικών" είναι πως συνήθως δεν προκαλούν αλλεργίες και πως δεν καταστρέφουν την εντερική πανίδα. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, το Τροπαιολο είναι αποτελεσματικό σε μία ακόμη σειρά διαταραχών, όπως είναι οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, η βρογχίτιδα και η τριχόπτωση. Γενικά, το Τροπαιολο φέρεται να έχει έντονη αντιβιοτική δράση και να επιδρά θετικά στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Με το τρόπο αυτό ενισχύει τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από μολύνσεις.
Τσιμιτσιφούγκα ή  βοτρυοειδής κορίανδρος (Cimicifuga Racemosa) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Τσιμιτσιφούγκα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των πόνων περιόδου, νευρικών, μυϊκών πόνων και της αρθρίτιδας. Η ρίζα της τσιμιτσιφούγκας περιέχει ρητίνη (σιμισιφουγίνη) πικρά τριτερπενικά γλυκοσίδια ρανουνκουλινη (με την ξήρανση μετατρέπεται σε ανεμωνίνη) σαλικυλικό οξύ, τανίνη και οιστρογόνο συστατικό. Το βότανο δρα ως εμμηναγωγό αντισπασμωδικό εξομαλυντικό και ηρεμιστικό (χάρη στην ανεμωνίνη). Ασκεί ισχυρότατη επίδραση σαν χαλαρωτικό και εξομαλυντικό του γυναίκειου γενετικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις επώδυνης ή καθυστερημένης εμμηνορρυσίας. Ανακουφίζει τις κράμπες στις ωοθήκες και στην μήτρα. Είναι ρυθμιστικό της φυσιολογικής ορμονικής δραστηριότητας. Επίσης είναι γνωστή η χρήση του κατά των πονοκεφάλων και του βουητού των αυτιών. Λόγω του σαλικυλικού οξέος που περιέχει έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδής αρθρίτιδας, και ισχιαλγίας.
Τσουκνίδα (Urtica dioica) Βάμμα
Γνωστή από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης είχε κατατάξει τη τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά "πανάκεια", αυτά δηλαδή που κάνουν για όλες τις ασθένειες.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Τσουκνιδα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της οξείας και χρόνιας νεφρίτιδας ή κυστίτιδας. Θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμη για όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η τσουκνίδα περιέχει γαλλικό οξύ, ισταμίνη, καυστικό μυρμηκικό (φορμικό) οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, πολλά μέταλλα( Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγγάνιο), βιταμίνες Α,Β, C και τανίνες. Οι τσουκνίδες παίρνουν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου από το χώμα και αποτελούν καλό τονωτικό για την αναιμία και τον ραχητισμό. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.
Φασκόμηλο (Salvia triloba) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Φασκομηλο χρησιμοποιείται ως γενικότερο τονωτικό του οργανισμού αλλά και για μία σειρά΄παθήσεων. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, το φασκομηλο μπορεί να λειτουργήσει ως "δυναμωτικό", λόγω κυρίως του αιθέριου ελαίου που περιέχει, αλλά και ως "τονωτικό", λόγω κυρίως των τανίνων που περιέχει. Θεωρείται πως βοηθάει σε περιπτώσεις ατονίας του στομάχου και των εντέρων (διεγείρει τη πέψη). Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τη τόνωση του νευρικού συστήματος και θεωρείται πως μπορεί να έχει θετική επίδραση σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών καθώς και στην μελαγχολία ή την κατάθλιψη. Γενικότερα το φασκόμηλο θεωρείται πως "τονώνει" ολόκληρο τον οργανισμό.
To φασκόμηλο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης, τόσο της έντονης νυχτερινής εφίδρωσης, όσο και εκείνης που εντοπίζεται ΄στα χέρια και την περιοχή της μασχάλης. Για το λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. Πολλοί βοτανοθεραπευτές προτείνουν το Φασκόμηλο για τη ρύθμιση της περιόδου καθώς θεωρείται πως έχει οιστρογονικές ιδιότητες και θετική επίδραση στη ρύθμιση τόσο της αμμηνόρροιας όσο και της δυσμηνόρροιας. Ως αφέψημα θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, καθώς τα φαινολικά οξέα που περιέχει θεωρούνται αντιβακτηριακά και η θουξόνη ισχυρά αντισηπτική.
Το Φασκομηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματική πλύση κατά της ουλίτιδας και ως γαργάρα για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας.
Φουμάρια ή Καπνόχορτο (Fumaria officinalis) Βάμμα
Η φουμάρια περιέχει επτά αλκαλοειδή (μεταξύ των οποίων φουμαρίνη και προτοπίνη), φουμαρικό οξύ, τανικό οξύ, κάλιο, μηλικό ασβέστιο, αμινοξέα και ρητίνη. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού. Το βότανο δρα ως διουρητικό, υπακτικό και εξομαλυντικό. Μπορεί να δράσει και ως ήπιο πικρό υπνωτικό ή τονωτικό, το οποίο δρα στους εσωτερικούς λείους μυς, αυξάνοντας την περισταλτικότητα των εντέρων, τη διούρηση και την έκκριση της χολής, δρώντας παράλληλα ως αντιφλεγμονώδες και ελαφρύ ηρεμιστικό.
Το Καπνόχορτο έχει μεγάλη ιστορία στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα και η ακμή. Η δράση του μάλλον οφείλεται σε γενικό καθαρισμό του οργανισμού και γίνεται δια μέσου των νεφρών και του ήπατος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις ματιών στην επιπεφυκίτιδα. Σε φλεγμονές των γυναικείων οργάνων λαμβάνεται εσωτερικά και γίνονται πλύσεις με το έγχυμα του φυτού. Συνδυάζεται καλά με το Άρκτιο και το Γάλιο.
Φραγκάρια (Fragaria vesca) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Φραγκαρια χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών και ως διουρητικό. Η φραγκαρια θεωρείται πως έχει στυπτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της διάρροιας (ακόμη και σε χρόνιες περιπτώσεις), της δυσεντερίας, της εντεροκολίτιδας και των αιμορραγιών του γαστρεντερικού συστήματος. Τόσο τα φύλλα όσο και η ρίζα της Φραγκαριας θεωρείται πως είναι διουρητικά και για το λόγο αυτό προτείνονται από βοτανοθεραπευτές για τον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση φλεγμονών, της κυστίτιδας και της αιματουρίας. Θεωρείται πως δρα ευεργετικά στα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.
Φραγκοστάφυλο (Ribes nigrum) Βάμμα
Το Φραγκοστάφυλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , βιταμίνη B, P, Ε, προβιταμίνη Α, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Αυτό το καθιστά αποτελεσματικό στην προστασία του οργανισμού από λοιμώδεις νόσους. Εκτός από βιταμίνες, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, δημιουργώντας παράλληλα το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι. Επίσης, το φρούτο αυτό διευκολύνει την πέψη αν καταναλωθεί μετά το γεύμα. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς περιορίζουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος. Το φραγκοστάφυλο καταπολεμά τη σωματική και ψυχική εξάντληση, επιταχύνει την αποβολή των τοξινών, ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών, ανακουφίζει τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας, του χρόνιου βήχα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως στο τσάϊ του Φραγκοστάφυλου, έτσι και στο βάμμα χρησιμοποιούνται τα φύλλα του φυτού.
Φύκια Bladderwrack Βάμμα
Το Βάμμα φυκιών (Bladderwrack Tincture) προέρχεται από την επεξεργασία φυκιών Bladderwrack που αλιεύονται στα ανοιχτά των Βρετανικών νήσων.
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά είδη φυκιών, τα οποία θεωρούνται σήμερα "θησαυροφυλάκιο" ωφέλιμων ενεργών συστατικών. Τα φύκια Bladderwrack περιέχουν πάρα πολλά ιχνοστοιχεία όπως είναι ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το θείο, καθώς και βιταμίνες Α, C, E, K, τις περισσότερες του συμπλέγματος Β και σαλυκιλικό οξύ. Περιέχουν ακόμη μία μεγάλη ποικιλία από δραστικές ουσίες όπως mucilage, fucoidan, algin, mannitol, beta-carotene, zeaxanthin, iodine, bromine και πτητικά έλαια.
Η εσωτερική κατανάλωση των φυκιών Bladderwrack (θα τα βρείτε σε πολλά συμπληρώματα διατροφής), θεωρείται πως βοηθάει στην αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού και γενικότερα στην ανεπαρκή λήψη Ιωδίου από τον οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητα των φυκιών Bladderwrack σε ιώδιο, θεωρείται πως διεγείρει τη λειτουργία του θυροειδούς και ενισχύει τον μεταβολισμό.
Πέρα από τα προαναφερθέντα, η κατανάλωση φυκιών Bladderwrack θεωρείται πως επιδρά θετικά στη μείωση των φλεγμονών και πόνων της αρθρίτιδας, στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και στην απώλεια σωματικού βάρους (όταν αυτό συνδέεται με προβλήματα θυροειδούς).
Το βάμμα Bladderwrack είναι πολύ δραστικό και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 1,0ml (20 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium) Βάμμα
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Χρυσανθεμο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της υπέρτασης (και των προβλημάτων που οφείλονται σε αυτήν), αλλά και για μία ακόμη σειρά προβλημάτων υγείας. Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται λοιπόν πως έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, καθώς και σε καταστάσεις χρόνιων πονοκεφάλων, ξαφνικών ζαλάδων, χρόνιου πόνου στα μάτια και του "κουδουνίσματος" στα αυτιά  (tinnitus)  - παθήσεις που συχνά "συνοδεύουν" την υπέρταση.
To ρόφημα Χρυσανθεμου θεωρείται πως αποτοξινώνει τον οργανισμό, συμβάλει στην αντιμετώπιση του πυρετού και βοηθάει στη ενίσχυση του οργανισμού κατά των λοιμώξεων, καθώς φέρεται να έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.
Σε εξωτερική χρήση, το Χρυσάνθεμο λέγεται πως ξεκουράζει τα πονεμένα, κουρασμένα και πρησμένα μάτια, ειδικά όταν το πρόβλημα οφείλεται σε πολύωρη εργασία μπροστά από υπολογιστή ή σε πολύωρο καθημερινό διάβασμα.
Χρυσόβεργα (ή Σολιντάγκο)  (Solidago Virgaurea) Βάμμα
Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Σολιντάγκο θεωρείται ότι είναι ένα ασφαλές βότανο για πολλές και διάφορες ασθένειες. Οι θεραπευτές εκτιμούν ότι δρα ως αντικαταρροϊκό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, άφυσο, εφιδρωτικό, ελαφρό διουρητικό, αντιπυρετικό και τονωτικό. Η θεωρούμενη ικανότητα του Σολιντάγκο, να ενεργεί ως ήπιο διουρητικό και να ευνοεί την απώλεια νερού από το σώμα χωρίς να διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες όπως κάνουν τα διουρητικά, το καθιστά εξαιρετικό βότανο για τη θεραπεία φλεγμονών του ουροποιητικού και την πρόληψη ή την αφαίρεση πέτρας από τους νεφρούς. Παράλληλα θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης που παρουσιάζονται σε αυτές τις παθήσεις. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το βότανο συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η στυπτική ιδιότητα του φυτού το κάνει χρήσιμο ως αιμοστατικό σε πληγές που αιμορραγούν. Η ερυθρίνη που περιέχει δρα εναντίον της αιμορραγίας των τριχοειδών και τα φαινολικά γλυκοσίδια δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Η επουλωτική του δράση είναι πολύτιμη όταν λαμβάνεται εσωτερικά σε προβλήματα ουρικών λοιμώξεων, στη χρόνια καταρροή, τις δερματικές νόσους, τη γρίπη, τον επίμονο βήχα και τις πέτρες σε ουροδόχο κύστη και νεφρούς. Σε τοπικές εφαρμογές καταπλάσματα από χρυσόβεργα βοηθούν την επούλωση των πληγών και ανακουφίζουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Θεωρείται πως είναι το καλύτερο βότανο για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την θεραπεία της γρίπης. Οι άφυσες ιδιότητές του το κάνουν πολύτιμο στη θεραπεία της φυσώδους δυσπεψίας. Συνδυάζεται με Γναφάλιο, Εχινάκια, Φυτολάκκα και Βαπτίσια για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Λόγω της ήπιας δράσης του το Σολιντάγκο χρησιμοποιείται σε προβλήματα γαστρεντερίτιδας των παιδιών. Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν αντιμυκητιακή δράση και ενεργούν εναντίον ενός μύκητα που ευθύνεται για τις στοματικές άφθες. Είναι πολύ καλό για πλύσεις στόματος σε προβλήματα άφθων ή στοματίτιδας καθώς και σε πρόβλημα λαρυγγίτιδας ή φαρυγγίτιδας.