Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

«ΤΡΟΥΦΑ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ- ΕΥΡΕΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΗ- ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ- ΕΜΠΟΡΙΑ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ & ΑΥΤΟΦΥΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΟΡΜΟΥΣ ΔΕΝΔΡΩΝ»



Με  μεγάλη  επιτυχία  πραγματοποιήθηκε το  Σεμινάριο  επιμόρφωσης από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ'' υπό  την  Αιγίδα  του  Υπουργείου  Ανάπτυξης

Ένα  θερμό  «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»  στους  ομιλητές  μας….
Τον  κύριο  Μαστρογιάννη  Αθανάσιο  και  τον  κύριο  Λαχουβάρη  Ελευθέριο  οι  οποίοι  μας  «άνοιξαν»  τις  εγκαταστάσεις  τους  «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  ΔΙΡΦΥΣ»  στον  Πισσώνα  Ευβοίας  μας  μετέδωσαν  τις  γνώσεις  τους  και  ενθουσίασαν  τους  παρευρισκόμενους.
-

Όπως βλέπετε υπήρχε μεγάλη συμμετοχή
-

-

Εδώ βλέπετε τον Λευτέρη Λαχουβάρη - Γεωπόνο, να μας ενημερώνει για την καλλιέργεια των μανιταριών. Όλες οι πληροφορίες που μας είπε ο Λευτέρης ήταν χρήσιμες, αυτό όμως που δεν γνώριζα είναι ότι χρησιμοποιείτε το μυκήλιο του Ganoderma lucidum ως  βιοφίλτρο. -

Διαλογή των πλευρωτών
-

Ζύγισμα
-

Συσκευασία
-

Ετικέτες με την επωνυμία της επιχείρισης και την ταυτότητα του μανιταριού.-

Έτοιμη η συσκευασία προς κατανάλωση
-

Ένα άλλο είδος συσκευασίας
-

Pleurotus ostreatus
-

Έτοιμα για το εμπόριο
-

Από εδώ θα ξεπηδήσουν σε λίγες μέρες οι πολύ νόστιμοι, θρεπτικοί αλλά και φαρμακευτικοί πλευρωτοί.
-

-

Ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν που είδα πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις την πιο κάτω αφίσα, που είναι από τη σχολή που σπούδασα, το τμήμα που έκανα την πτυχιακή μου και την πρακτική εξάσκηση, από τον καθηγητή μου Ζαχαρία Αθανασίου που μ'έβαλε αρχικά στον κόσμο των μανιταριών.
-
-
-


- 
--

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διημερίδα επιμόρφωσης από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ''

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διημερίδα επιμόρφωσης από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ''

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στο HOTEL SPA MONTANA στο Καρπενήσι η διημερίδα επιμόρφωσης με θέμα ''Αυτοφυή και καλλιεργούμενα μανιτάρια – τρούφα. Μέθοδοι καλλιέργειας φαρμακευτικών μανιταριών σε κορμούς δέντρων. Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων και στην γαστρονομία . Μεταποίηση – Συνταγές μανιταριών'', μια διοργάνωση της ελληνικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης αλληλεγγύης «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ».
Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς διημερίδων που θα πραγματοποιηθούν από τη ''ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ'' σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στα πλαίσια της Δημιουργίας, Εφαρμογής και Υλοποίησης Ανθρωπιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων, με κύριους στόχους την επιμόρφωση σε αγροτικές δραστηριότητες, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς, την στήριξη και την ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου να ενθαρρυνθεί και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σε καιρούς κρίσης η ενημέρωση όλων, και ιδιαίτερα των νέων, γύρω από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων-τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια- για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διαβίωσης, τρόπων που εμπεριέχουν δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα κρίνονται σημαντικές πρωτοβουλίες και οι οι δύο κύριοι ομιλητές και έγκριτοι επιστήμονες κ. Λαχουβάρης και κ. Μαστρογιάννης , ανέπτυξαν με σαφήνεια τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά θέματα. Τη διημερίδα παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, οι οποίοι μάλιστα, με το πέρας των σεμιναρίων, έλαβαν και δίπλωμα συμμετοχής. Η προγραμματισμένη υπαίθρια εξόρμηση της Κυριακής ακυρώθηκε δυστυχώς λόγω καιρού, παράγοντας βέβαια που δεν στάθηκε ανασταλτικός για την ενημέρωση των συμμετεχόντων, μιας που οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν κανονικά στον χώρο του ξενοδοχείου που φιλοξένησε την διημερίδα.
Ο κ. Ελευθέριος Λαχουβάρης, Γεωπόνος Γ.Π.Α., Msc. Μυκητολόγος , Ειδικός στην καλλιέργεια Μανιταριών , ενημέρωσε τους παρευρισκομένους γύρω από τα εξής θέματα: Τι είναι οι μύκητες και ειδικότερα τα μανιτάρια, Ο κόσμος των μανιταριών και η συμβολή τους στην οικολογία των δασών, Ιστορική αναδρομή, Ιστορική αναδρομή μανιταροκαλλιέργειας, Στοιχεία καλλιέργειας ξυλοσηπτικών μυκήτων και τρούφας (Πλευρότους – Λεντινούλα), Η καλλιέργεια της τρούφας, Φαρμακευτικά μανιτάρια και χρήσεις, Μέθοδοι συντήρησης, συνταγές και προϊόντα μανιταριών.
Ο κ. Αθανάσιος Μαστρογιάννης, Γεωπόνος Γ.Π.Α. , Ειδικός στην καλλιέργεια Μανιταριών, ανέπτυξε τα εξής θέματα: Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς 30 λεπτά, Καλλιέργεια μανιταριών σε ελεγχόμενες συνθήκες, Εμβολιασμός κορμών με καβίλιες.
Εκτός αυτών συζητήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα του κέρδους από την καλλιέργεια μανιταριών, μία επένδυση που στις μέρες μας θεωρείται ιδιαίτερα δημιουργική και κερδοφόρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατ' οίκον καλλιέργεια μανιταριών, στην καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών σε κορμούς δέντρων καθώς και στις τεχνικές για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της παραγωγής, στη μέθοδο καλλιέργειας με τεχνητό υπόστρωμα που αφορά μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες και απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις μυκητολογίας και βιολογίας του μανιταριού, καθώς και στα μυστικά για σωστή και αποδοτική καλλιέργεια.
"ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ" – Δ.Α.Ε. (ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΛΗΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ)
Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης "ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ" – Δ.Α.Ε. (ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΛΗΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ) ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα αυτής. Οι δράσεις της αποβλέπουν στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, μέσα από πρωτοβουλίες που αποπνέουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης:
''Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» είναι μια Ελληνική, Ανθρωπιστική Οργάνωση αλληλεγγύης με αρχικό σκοπό την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς μέλλον.
Απευθυνόμαστε στο 2/3 των Ελλήνων συνανθρώπων μας που ζουν με λιγότερο από 400 ευρώ μηνιαίως, ενώ 3 στα 5 Ελληνόπουλα ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αφετηρία και έναυσμα γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία ήταν η ανάγκη όλων εμάς που ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξωτερικεύσουμε τις ανησυχίες και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Στη διαδρομή αντιληφθήκαμε ότι το όραμα αυτό ήταν κοινό με πολλούς άλλους συνανθρώπους και συνεργάτες μας. Πιστέψαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο, ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια όπου ο κάθε συνάνθρωπός μας θα μπορεί να ζει με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γι’ αυτό βαλθήκαμε να δουλέψουμε ενάντια στην ΦΤΩΧΕΙΑ και στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ που καθημερινά βιώνουν 3.500.000 εκατομμύρια Έλληνες συνάνθρωποί μας.
Όλο μας το έργο διακατέχεται από αμοιβαίο σεβασμό, έμπρακτη βοήθεια στους αδύνατους και περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας για την πάλη ενάντια στην φτώχεια και στην αδικία. Δικό μας καθήκον, αλλά και δέσμευση, είναι ότι θα συνεχίσουμε καθημερινά με επιμονή και υπομονή, αλλά και με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μας, να αγωνιζόμαστε ενάντια σε καθετί που αποτελεί ντροπή για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο αγώνας για απαλλαγή της Ελλάδος από όλα όσα την ντροπιάζουν δεν είναι εύκολος. Η απαλλαγή από τη φτώχεια, την αδικία, την εξαθλίωση απαιτεί συνεχή αγώνα και προσήλωση σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.
Φτωχός σημαίνει να πεινάς, να μην έχεις στέγη, να μην έχεις ρούχα, να είσαι άρρωστος και να μη βρίσκεις φροντίδα, να είσαι αναλφάβητος. Να είσαι ιδιαίτερα ευπαθής απέναντι στις αντίξοες συνθήκες που δεν υπόκεινται στον έλεγχό σου. Να σε μεταχειρίζονται άσχημα οι θεσμοί της κοινωνίας και του κράτους και η φωνή σου, η δυνατότητα εκπροσώπησή σου, να είναι αποκλεισμένη από αυτούς τους θεσμούς. Φτώχεια σημαίνει να είσαι ανίσχυρος να μην αντιπροσωπεύεσαι, να μην είσαι ελεύθερος»….
«Φτώχεια είναι η κατοχή ενός επίπεδου πόρων που είναι μικρότερο από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του επιπέδου των πόρων που κατέχει ένα τυπικό άτομο η οικογένεια»….
«… ακραία φτώχεια ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το εισόδημα είναι λιγότερο από 5 ευρώ την ημέρα»….
«Η φτώχεια αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της πλειονότητας των ανθρώπινων κοινωνιών»….
«Τη φτώχεια δεν τη βλέπεις την αισθάνεσαι»…
«Η ύπαρξη φτωχών συνιστά την πιο κραυγαλέα ένδειξη για την αποτυχία του πολιτισμού τον οποίο βιώνουμε. Η φτώχεια δεν αποτελεί παρά μια έκφραση των αρχών και αξιών που διέπουν μια κοινωνία»
«Η φτώχεια αρχίζει να αποτελεί τον πυρήνα της συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μετά την ανάπτυξη του κινήματος της παγκοσμιοποίησης …»
«Ο κοινωνικός αποκλεισμός αναφέρεται στην αδυναμία κάποιου, η συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, να εξασκήσει τα πολιτικά του και ατομικά του δικαιώματα»
«… είναι η αδυναμία κάποιου ατόμου να συμμετέχει σε πτυχές κοινωνικής ζωής που θεωρούνται σημαντικές όπως είναι οι οικονομικές, οι πολιτιστικές και οι πολιτικές. Όταν η αδυναμία συμμετοχής αφορά και τα τρία επίπεδα τότε μιλάμε για ακραίο αποκλεισμό».
Πέραν των άλλων παγκόσμιων ανισοτήτων (στην ασφάλεια, στην προστασία των φυσικών πόρων, στα εργασιακά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα), η σοβαρότερη ανισότητα που συνδέεται και με τα παραπάνω είναι η ανισότητα πλούσιων και φτωχών.
Και μην ξεχνιέται ότι η πλέον σκληρή μορφή ανισότητας... Eίναι η ανεργία....
''O πεινασμένος άνθρωπος είναι οργισμένος άνθρωπος...''

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ. ΘΕΜΑ: «ΑΥΤΟΦΥΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ – ΤΡΟΥΦΑ. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΟΡΜΟΥΣ ΔΕΝΔΡΩΝ. Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων και στην γαστρονομία . ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.

                                               «ΣΤΑΣΗ  ΖΩΗΣ» 
ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ  ΣΕ  ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΙ  ΕΙΔΙΚΑ  ΤΗΣ  ΝΕΑΣ  ΓΕΝΙΑΣ.

ΘΕΜΑ:
«ΑΥΤΟΦΥΗ  ΚΑΙ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ – ΤΡΟΥΦΑ.   ΜΕΘΟΔΟΙ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ  ΣΕ 
ΚΟΡΜΟΥΣ  ΔΕΝΔΡΩΝ

 Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων και  στην  γαστρονομία .
 ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ  -  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.

Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» στα πλαίσια της Δημιουργίας, Εφαρμογής και Υλοποίησης Ανθρωπιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ την πραγματοποίηση μιας σειράς Διημερίδων και Σεμιναρίων για την επιμόρφωση σε Αγροτικές Δραστηριότητες και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της Νέας Γενιάς. 
Σκοπός μας είναι η ΣΤΗΡΙΞΗ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού που πλήττουν τις περιοχές της πατρίδος μας. 
Οι Hμερίδες   υπόσχονται να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιουσιακά στοιχεία (κτήματα) τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Κάποιες καλλιέργειες θα χρειασθεί ν’ αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά. 
Ημερομηνία  διεξαγωγής  Διημερίδας :  19η    Νοεμβρίου  2011.

Τόπος διεξαγωγής:  Πρότυπη  Μονάδα  Παραγωγής  Μανιταριών          «Δίρφυς»  στον Πισσώνα Ευβοίας(18 χλμ από τη Χαλκίδα)

19η   Νοεμβρίου  2011
ΚΥΡΙΟΙ  ΟΜΙΛΗΤΕΣ 
Κος  Ελευθέριος  Λαχουβάρης, Γεωπόνος  Γ.Π.Α. Ειδικός  στην  καλλιέργεια  Μανιταριών. Πρότυπη  μονάδα  παραγωγής  μανιταριών – υποστρώματος  μανιταριών.  Οργάνωση  συλλογής – ταυτοποίησης  άγριων  μανιταριών.  Παροχή  συμβουλευτικών  υπηρεσιών,  Οργάνωση  νέων  μονάδων.
Κος  Αθανάσιος  Μαστρογιάννης, Ειδικός  στην  καλλιέργεια  Μανιταριών. Πρότυπη  μονάδα  παραγωγής  μανιταριών – υποστρώματος  μανιταριών.  Οργάνωση  συλλογής – ταυτοποίησης  άγριων  μανιταριών.  Παροχή  συμβουλευτικών  υπηρεσιών,  Οργάνωση  νέων  μονάδων.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
09.15-10.00              Προσέλευση – Εγγραφές
10.00-10.15              Καλωσόρισμα,  Σκοπός  της  Διημερίδας  και  της 
«ΣΤΑΣΗ  ΖΩΗΣ».
10.15-10.30              Χαιρετισμοί
10.30-11.15              Ελευθέριος  Λαχουβάρης 
«Τι είναι οι μύκητες και ειδικότερα τα μανιτάρια. Ο κόσμος των μανιταριών και η συμβολή τους στην οικολογία των δασών.» «Ιστορική αναδρομή»
11.15–12.15          Αθανάσιος  Μαστρογιάννης 
«Ιστορική αναδρομή μανιταροκαλλιέργειας»  
«Στοιχεία καλλιέργειας ξυλοσηπτικών μυκήτων  και τρούφας (Πλευρότους – Λεντινούλα).
«Η καλλιέργεια της τρούφας»

13.00–13.30           Διάλειμμα Καφέ       

13.30-14.00            Ελευθέριος  Λαχουβάρης                    
                              «Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς» 
14.00-14.30              Αθανάσιος  Μαστρογιάννης 
«Καλλιέργεια μανιταριών σε ελεγχόμενες συνθήκες»

14.30–15.00          Ελευθέριος  Λαχουβάρης        
                               «Φαρμακευτικά μανιτάρια και χρήσεις»

15.00-15.30           Ελευθέριος  Λαχουβάρης        
                               «Μέθοδοι συντήρησης, συνταγές και προϊόντα  Μανιταριών»

15.30-16.00           Αθανάσιος  Μαστρογιάννης 
«Εμβολιασμός κορμών με καβίλιες»

16.00-16.30            Ερωτήσεις – Συζήτηση
17.00-19.00          Εκτενής παρουσίαση για την καλλιέργεια
                              φαρμακευτικών μανιταριών πάνω σε κορμούς δέντρων.



Διοργάνωση : «ΣΤΑΣΗ  ΖΩΗΣ»
Tηλ.: + 30 210 9819384, + 30 210 9889877, Κα Έφη Ζήση
Fax: + 30 210 9889877
Κιν.: 69761.75145, Εmail: efizissi@stasi-zois.gr



Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής  συμπληρωμένη με  e-mail ώστε  να  τηρηθεί  σειρά  προτεραιότητας.

Ολες  οι  Ημερίδες,  Διημερίδες  και  τα  Σεμινάρια  έχουν  τεθεί  Υπο  την  Αιγίδα  του  Υπουργείου  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Τα μανιτάρια της Εύβοιας

Τα μανιτάρια της Εύβοιας


Οι μύκητες αποτελούν ένα ιδιόμορφο και μυστηριώδη κόσμο έμβιων οργανισμών της φύσης όπου ανέκαθεν προσήλκυαν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα προκαλούσαν δέος στον άνθρωπο. Υστερα απο μια μακριά πορεία μέσα στην ιστορία έφτασαν μέχρι το σημερινό άνθρωπο με τη μορφή ασθενειών (μυκητιάσεις), τροφίμων (τυριά, ψωμί, κρασί, μπύρα), φαρμάκων (πενικιλλίνη) και με τα γνωστά αλλά παραξηγημένα σε όλους μανιτάρια. Οταν οι πρώτες σταγόνες βροχής αγγίξουν την ξερή γή στις αρχές του φθινοπώρου και το δάσος ξαναζωντανέψει δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση των πρώτων μανιταριών. Η αιφνίδια αυτή τους εμφάνιση, η πολυμορφία τους και τα εντυπωσιακά τους χρώματα έκαναν τους αρχαίους να τα θεωρούν σαν «παιχνίδια της φύσης».Τα μανιτάρια όπως άλλοστε και τα φυτά διακρίνονται σε εδώδιμα, φαρμακευτικά, παραισθησιογόνα και δηλητηριώδη.

Τι είδους ζώντες οργανισμοί είναι οι μύκητες και πιο ειδικά τα
μανιτάρια ;
Για πολύ καιρό θεωρούνταν φυτά, τους λείπει όμως η χλωροφύλλη με την οποία τα φυτά παράγουν μόνα τους τις θρεπτικές ουσίες. Αντιθέτως, οι μύκητες τρέφονται με έτοιμα θρεπτικά συστατικά (ετερότροφοι οργανισμοί) χρησιμοποιώντας ένα πυκνό ιστό (μυκήλιο) που διακλαδίζεται κάτω απο κορμούς, φύλλα, μέσα στο έδαφος και αποτελεί το κυρίως σώμα του οργανισμού.

Τα μανιτάρια (καρποφορίες) είναι κάτι σαν τα άνθη και τους καρπούς ενός φυτού. Η φυσιολογία τους μοιάζει με αυτή των ζώων αφού αντίθετα με τα φυτά παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και καταναλώνουν οξυγόνο. Η λειτουργία τους όμως στη φύση είναι πολυ σημαντική διότι συμβιώνουν με φυτά βοηθώντας τα να απορροφούν πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά απο το έδαφος ενώνοντας το μυκήλιό τους με τις ρίζες και αποσυνθέτουν νεκρούς φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς . Συμπληρώνουν δηλαδή τον οικολογικό κύκλο της φύσης ανακυκλώνοντας όλα τα άχρηστα υλικά της (πεσμένα φύλλα, κορμοί, περιτώμματα ζώων κ.α.) . Πολλά είδη (π.χ. Laccaria laccata, Βoletus, Lactarius, k.a.) αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με τις ρίζες φυτών όπου και αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Οι μύκητες θεωρούνται η δεύτερη πολυπληθέστερη μετά τα έντομα, ομάδα οργανισμών στη βιόσφαιρα. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 75.000 με 10.000 είδη μανιταριών εκ των οποίων τα 2.000 είναι εδώδιμα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.500 είδη μυκήτων από τα οποία τα 900 είναι μανιτάρια. Ωστόσο ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός αφενός γιατί η ανίχνευση και καταγραφή τους συνεχίζεται και αφετέρου επειδή η υψηλή ποικιλομορφία των οικολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα, δημιουργούν πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους για την ανάπτυξή τους.

Η οικονομική σημασία που έχουν οι μύκητες για τον άνθρωπο μπορεί να αποτιμηθεί σε δισεκατομμύρια δολάρια, αφού σήμερα χρησιμοποιούνται εμπορικά για την παραγωγή ενζύμων, αμινοξέων, αντιβιοτικών, ποτών, τροφίμων (τυριά, ψωμί), συντηρητικών , εντομοκτόνων, στην βιοαποδόμηση υπολειμμάτων παραπροϊόντων της γεωργίας. Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί την πιο βιομηχανοποιημένη μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης και τη μοναδική σε υψηλή κλίμακα μετατροπή γεωργικών υπολειμμάτων (άχυρο, κοπριά, υπολείμματα βαμβακοκαλλιέργειας, κ.α.) σε ωφέλιμη βιομάζα και τροφή. Από τα είδη των εδώδιμων μανιταριών καλλιεργούνται μόνο 30 και από αυτά μόνο 5 σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα δυο γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια το «λευκό μανιτάρι» (Αγαρικό το δίσπορο) και το «Πλευρότους» αποτελούν τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας αφού οι πρωτεΐνες τους (μεγάλη αναλογία σε γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ, λυσίνη προλίνη, αργινίνη) βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελούνται κύρια από νερό (90-92%), 2-8% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του σύμπλοκου Β και C, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Κ. Ειδικότερα στα «Πλευρότους» αφθονεί η εριταδενίνη η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καρδιοπαθειών και ρυθμιστή της χοληστερόλης στο αίμα. Οι ιδιότητες αυτές δικαιολογούν την συνεχώς αυξανόμενη τάση κατανάλωσης και έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή νέων ειδών. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια τόνους ετησίως και η αξία της υπερβαίνει τα δέκα δις δολάρια.
Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή της μικροβιακής τεχνολογίας για τη βιομετατροπή άχρηστων λιγνοκυτταρινούχων οργανικών υπολειμμάτων ( άχυρο, υπολείμματα εκκοκκιστηρίων βάμβακος, πριονίδια, κτλ) σε βιομάζα και τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής αξίας για τον άνθρωπο. Στην φύση τα μανιτάρια έχουν ως κύριο ρόλο την αποσύνθεση της οργανικής ύλης και την επαναφορά στο κύκλο του οικοσυστήματος ανόργανων συστατικών και χούμου, στοιχείων απαραίτητων για την θρέψη των φυτών. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζεται στην σύγχρονη επιχειρηματική καλλιέργεια με την βοήθεια της τεχνολογίας και της γνώσης της βιολογίας των μανιταριών.

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση κατανάλωσης βρώσιμων μανιταριών, τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή κλίμακα οφείλεται στην υψηλή διατροφική τους αξία. Τα μανιτάρια θεωρούνται ιδανική πηγή αφομοιώσιμων πρωτεϊνών ( περιέχουν 3% στο φρέσκο προϊόν πρωτεΐνες υψηλή διαιτητικής αξίας) , τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και κάλιο , μικρής θερμιδικής αξίας εφόσον τα 100γρ νωπού προϊόντος αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, καθώς και ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ), φωσφόρου, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.
Η καλλιέργεια του Πλευρότους, ξεκίνησε συστηματικά στην Ελ
λάδα πριν από 15 χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, περιήλθε τα τελευταία χρόνια σε μια ραγδαία άνοδο η οποία οδήγησε στη δημιουργία 26 σύγχρονων επιχειρηματικών μονάδων, η πλειοψηφία των οποίων βασίζεται σε δορυφορικό σύστημα καλλιέργειας με μητρική μονάδα παραγωγής υποστρώματος στην Αμφιθέα - Εύβοιας (Λ.Λαχουβάρης, Θ. Μαστρογιάννης). Στο Πισσώνα Ευβοίας λειτουργεί από το 2006 πρότυπη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών μανιταριών ( Shii- take και Πλευρότους ) δυναμικότητας 300 τόνων ανά έτος . Τα μανιτάρια κυκλοφορούν με την κατοχυρωμένη επωνυμία « Ολόφρεσκα Διρφυς» και είναι πλέον γνωστό στους καταναλωτές . Στον Θεολόγο πρόσφατα ξεκίνησε μονάδα παραγωγής βιολογικών μανιταριών Πλευρότους πιστοποιημένη στον οργανισμό ΔΗΩ δυναμικότητας 150 τόνων ανά έτος.

Το 2004 η παραγόμενη ποσότητα ανήλθε περίπου στα 1.050.000 kg μανιταριών, ενώ το 2009 αναμένεται αύξηση της κατά 40%.

Ωστόσο, η αλματώδης αυτή ανάπτυξη της καλλιέργειας από ανθρώπους με ενθουσιασμό και μεράκι σε μια χώρα που παραδοσιακά δεν διαθέτει την αντίστοιχη κουλτούρα και τεχνογνωσία άλλων χωρών ( Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Κίνα, Αμερική) στον τομέα αυτό, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων σφαλμάτων στα διάφορα στάδια παραγωγής. Στο τομέα των καλλιεργούμενων μανιταριών η έρευνα διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στα δύο ινστιτούτα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ινστιτούτο ελαίας και οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, & εργαστήριο εδώδιμων μανιταριών του Ινστιτούτο Γεωργικών μηχανών και κατασκευών Αγ. Αναργύρων), καθώς και μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιστημόνων που ασχολούνται επιχειρηματικά με το θέμα της καλλιέργειας.
Εάν λάβουμε υπόψη μας την υπερπαραγωγή των μανιταριών στην Ευρώπη και την ευκολία που αυτά πλέον φτάνουν στην χώρα μας, θα πρέπει ο Έλληνας παραγωγός να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Το κύριο πλεονέκτημα που έχει και μπορεί να εκμεταλλευτεί, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με ολόφρεσκο προϊόν, βάσει των καθημερινών της αναγκών. Τα εισαγόμενα μανιτάρια σε κάθε περίπτωση είναι 2 έως 3 και 4 έως 7 ημερών ( αναλόγως την χώρα προέλευσης), ενώ ο συνολικός χρόνος συντήρησης υγιών μανιταριών δεν ξεπερνά τις 14ημέρες σε άριστες συνθήκες συντήρησης. Εάν σκεφτούμε ότι κατά την μεταφορά τους -που πολλές φορές διαρκεί πάνω από δύο 24/ωρα- μεταφέρονται με ποικιλία άλλων προϊόντων τότε η μικροβιακή επιβάρυνση αυξάνεται.
Λ.Λαχουβάρης (Γεωπόνος ΓΠΑ - ειδικός καλλιέργειας μανιταριών)
Θ. Μαστρογιάννης (Γεωπόνος ΓΠΑ - ειδικός παραγωγής κομποστ)

Τα μανιτάρια της Εύβοιας

Τα μανιτάρια της Εύβοιας


Οι μύκητες αποτελούν ένα ιδιόμορφο και μυστηριώδη κόσμο έμβιων οργανισμών της φύσης όπου ανέκαθεν προσήλκυαν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα προκαλούσαν δέος στον άνθρωπο. Υστερα απο μια μακριά πορεία μέσα στην ιστορία έφτασαν μέχρι το σημερινό άνθρωπο με τη μορφή ασθενειών (μυκητιάσεις), τροφίμων (τυριά, ψωμί, κρασί, μπύρα), φαρμάκων (πενικιλλίνη) και με τα γνωστά αλλά παραξηγημένα σε όλους μανιτάρια. Οταν οι πρώτες σταγόνες βροχής αγγίξουν την ξερή γή στις αρχές του φθινοπώρου και το δάσος ξαναζωντανέψει δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση των πρώτων μανιταριών. Η αιφνίδια αυτή τους εμφάνιση, η πολυμορφία τους και τα εντυπωσιακά τους χρώματα έκαναν τους αρχαίους να τα θεωρούν σαν «παιχνίδια της φύσης».Τα μανιτάρια όπως άλλοστε και τα φυτά διακρίνονται σε εδώδιμα, φαρμακευτικά, παραισθησιογόνα και δηλητηριώδη.

Τι είδους ζώντες οργανισμοί είναι οι μύκητες και πιο ειδικά τα
μανιτάρια ;
Για πολύ καιρό θεωρούνταν φυτά, τους λείπει όμως η χλωροφύλλη με την οποία τα φυτά παράγουν μόνα τους τις θρεπτικές ουσίες. Αντιθέτως, οι μύκητες τρέφονται με έτοιμα θρεπτικά συστατικά (ετερότροφοι οργανισμοί) χρησιμοποιώντας ένα πυκνό ιστό (μυκήλιο) που διακλαδίζεται κάτω απο κορμούς, φύλλα, μέσα στο έδαφος και αποτελεί το κυρίως σώμα του οργανισμού.

Τα μανιτάρια (καρποφορίες) είναι κάτι σαν τα άνθη και τους καρπούς ενός φυτού. Η φυσιολογία τους μοιάζει με αυτή των ζώων αφού αντίθετα με τα φυτά παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και καταναλώνουν οξυγόνο. Η λειτουργία τους όμως στη φύση είναι πολυ σημαντική διότι συμβιώνουν με φυτά βοηθώντας τα να απορροφούν πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά απο το έδαφος ενώνοντας το μυκήλιό τους με τις ρίζες και αποσυνθέτουν νεκρούς φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς . Συμπληρώνουν δηλαδή τον οικολογικό κύκλο της φύσης ανακυκλώνοντας όλα τα άχρηστα υλικά της (πεσμένα φύλλα, κορμοί, περιτώμματα ζώων κ.α.) . Πολλά είδη (π.χ. Laccaria laccata, Βoletus, Lactarius, k.a.) αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με τις ρίζες φυτών όπου και αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Οι μύκητες θεωρούνται η δεύτερη πολυπληθέστερη μετά τα έντομα, ομάδα οργανισμών στη βιόσφαιρα. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 75.000 με 10.000 είδη μανιταριών εκ των οποίων τα 2.000 είναι εδώδιμα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.500 είδη μυκήτων από τα οποία τα 900 είναι μανιτάρια. Ωστόσο ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός αφενός γιατί η ανίχνευση και καταγραφή τους συνεχίζεται και αφετέρου επειδή η υψηλή ποικιλομορφία των οικολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα, δημιουργούν πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους για την ανάπτυξή τους.

Η οικονομική σημασία που έχουν οι μύκητες για τον άνθρωπο μπορεί να αποτιμηθεί σε δισεκατομμύρια δολάρια, αφού σήμερα χρησιμοποιούνται εμπορικά για την παραγωγή ενζύμων, αμινοξέων, αντιβιοτικών, ποτών, τροφίμων (τυριά, ψωμί), συντηρητικών , εντομοκτόνων, στην βιοαποδόμηση υπολειμμάτων παραπροϊόντων της γεωργίας. Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί την πιο βιομηχανοποιημένη μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης και τη μοναδική σε υψηλή κλίμακα μετατροπή γεωργικών υπολειμμάτων (άχυρο, κοπριά, υπολείμματα βαμβακοκαλλιέργειας, κ.α.) σε ωφέλιμη βιομάζα και τροφή. Από τα είδη των εδώδιμων μανιταριών καλλιεργούνται μόνο 30 και από αυτά μόνο 5 σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα δυο γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια το «λευκό μανιτάρι» (Αγαρικό το δίσπορο) και το «Πλευρότους» αποτελούν τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας αφού οι πρωτεΐνες τους (μεγάλη αναλογία σε γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ, λυσίνη προλίνη, αργινίνη) βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελούνται κύρια από νερό (90-92%), 2-8% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του σύμπλοκου Β και C, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Κ. Ειδικότερα στα «Πλευρότους» αφθονεί η εριταδενίνη η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καρδιοπαθειών και ρυθμιστή της χοληστερόλης στο αίμα. Οι ιδιότητες αυτές δικαιολογούν την συνεχώς αυξανόμενη τάση κατανάλωσης και έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή νέων ειδών. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια τόνους ετησίως και η αξία της υπερβαίνει τα δέκα δις δολάρια.
Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή της μικροβιακής τεχνολογίας για τη βιομετατροπή άχρηστων λιγνοκυτταρινούχων οργανικών υπολειμμάτων ( άχυρο, υπολείμματα εκκοκκιστηρίων βάμβακος, πριονίδια, κτλ) σε βιομάζα και τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής αξίας για τον άνθρωπο. Στην φύση τα μανιτάρια έχουν ως κύριο ρόλο την αποσύνθεση της οργανικής ύλης και την επαναφορά στο κύκλο του οικοσυστήματος ανόργανων συστατικών και χούμου, στοιχείων απαραίτητων για την θρέψη των φυτών. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζεται στην σύγχρονη επιχειρηματική καλλιέργεια με την βοήθεια της τεχνολογίας και της γνώσης της βιολογίας των μανιταριών.

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση κατανάλωσης βρώσιμων μανιταριών, τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή κλίμακα οφείλεται στην υψηλή διατροφική τους αξία. Τα μανιτάρια θεωρούνται ιδανική πηγή αφομοιώσιμων πρωτεϊνών ( περιέχουν 3% στο φρέσκο προϊόν πρωτεΐνες υψηλή διαιτητικής αξίας) , τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και κάλιο , μικρής θερμιδικής αξίας εφόσον τα 100γρ νωπού προϊόντος αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, καθώς και ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ), φωσφόρου, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.
Η καλλιέργεια του Πλευρότους, ξεκίνησε συστηματικά στην Ελ
λάδα πριν από 15 χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, περιήλθε τα τελευταία χρόνια σε μια ραγδαία άνοδο η οποία οδήγησε στη δημιουργία 26 σύγχρονων επιχειρηματικών μονάδων, η πλειοψηφία των οποίων βασίζεται σε δορυφορικό σύστημα καλλιέργειας με μητρική μονάδα παραγωγής υποστρώματος στην Αμφιθέα - Εύβοιας (Λ.Λαχουβάρης, Θ. Μαστρογιάννης). Στο Πισσώνα Ευβοίας λειτουργεί από το 2006 πρότυπη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών μανιταριών ( Shii- take και Πλευρότους ) δυναμικότητας 300 τόνων ανά έτος . Τα μανιτάρια κυκλοφορούν με την κατοχυρωμένη επωνυμία « Ολόφρεσκα Διρφυς» και είναι πλέον γνωστό στους καταναλωτές . Στον Θεολόγο πρόσφατα ξεκίνησε μονάδα παραγωγής βιολογικών μανιταριών Πλευρότους πιστοποιημένη στον οργανισμό ΔΗΩ δυναμικότητας 150 τόνων ανά έτος.

Το 2004 η παραγόμενη ποσότητα ανήλθε περίπου στα 1.050.000 kg μανιταριών, ενώ το 2009 αναμένεται αύξηση της κατά 40%.

Ωστόσο, η αλματώδης αυτή ανάπτυξη της καλλιέργειας από ανθρώπους με ενθουσιασμό και μεράκι σε μια χώρα που παραδοσιακά δεν διαθέτει την αντίστοιχη κουλτούρα και τεχνογνωσία άλλων χωρών ( Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Κίνα, Αμερική) στον τομέα αυτό, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων σφαλμάτων στα διάφορα στάδια παραγωγής. Στο τομέα των καλλιεργούμενων μανιταριών η έρευνα διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στα δύο ινστιτούτα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ινστιτούτο ελαίας και οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, & εργαστήριο εδώδιμων μανιταριών του Ινστιτούτο Γεωργικών μηχανών και κατασκευών Αγ. Αναργύρων), καθώς και μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιστημόνων που ασχολούνται επιχειρηματικά με το θέμα της καλλιέργειας.
Εάν λάβουμε υπόψη μας την υπερπαραγωγή των μανιταριών στην Ευρώπη και την ευκολία που αυτά πλέον φτάνουν στην χώρα μας, θα πρέπει ο Έλληνας παραγωγός να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Το κύριο πλεονέκτημα που έχει και μπορεί να εκμεταλλευτεί, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με ολόφρεσκο προϊόν, βάσει των καθημερινών της αναγκών. Τα εισαγόμενα μανιτάρια σε κάθε περίπτωση είναι 2 έως 3 και 4 έως 7 ημερών ( αναλόγως την χώρα προέλευσης), ενώ ο συνολικός χρόνος συντήρησης υγιών μανιταριών δεν ξεπερνά τις 14ημέρες σε άριστες συνθήκες συντήρησης. Εάν σκεφτούμε ότι κατά την μεταφορά τους -που πολλές φορές διαρκεί πάνω από δύο 24/ωρα- μεταφέρονται με ποικιλία άλλων προϊόντων τότε η μικροβιακή επιβάρυνση αυξάνεται.
Λ.Λαχουβάρης (Γεωπόνος ΓΠΑ - ειδικός καλλιέργειας μανιταριών)
Θ. Μαστρογιάννης (Γεωπόνος ΓΠΑ - ειδικός παραγωγής κομποστ)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ. ΘΕΜΑ: «ΑΥΤΟΦΥΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ – ΤΡΟΥΦΑ. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΕ ΚΟΡΜΟΥΣ ΔΕΝΔΡΩΝ. Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων και στην γαστρονομία . ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.

                                               «ΣΤΑΣΗ  ΖΩΗΣ» 
ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ  ΣΕ  ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΙ  ΕΙΔΙΚΑ  ΤΗΣ  ΝΕΑΣ  ΓΕΝΙΑΣ.

ΘΕΜΑ:
«ΑΥΤΟΦΥΗ  ΚΑΙ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ – ΤΡΟΥΦΑ.   ΜΕΘΟΔΟΙ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ  ΣΕ 
ΚΟΡΜΟΥΣ  ΔΕΝΔΡΩΝ

 Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων και  στην  γαστρονομία .
 ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ  -  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.

Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» στα πλαίσια της Δημιουργίας, Εφαρμογής και Υλοποίησης Ανθρωπιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ την πραγματοποίηση μιας σειράς Διημερίδων και Σεμιναρίων για την επιμόρφωση σε Αγροτικές Δραστηριότητες και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της Νέας Γενιάς. 
Σκοπός μας είναι η ΣΤΗΡΙΞΗ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού που πλήττουν τις περιοχές της πατρίδος μας. 
Οι Hμερίδες   υπόσχονται να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιουσιακά στοιχεία (κτήματα) τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Κάποιες καλλιέργειες θα χρειασθεί ν’ αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά. 
Ημερομηνία  διεξαγωγής  Διημερίδας :  19η    Νοεμβρίου  2011.

Τόπος διεξαγωγής:  Πρότυπη  Μονάδα  Παραγωγής  Μανιταριών          «Δίρφυς»  στον Πισσώνα Ευβοίας(18 χλμ από τη Χαλκίδα)

19η   Νοεμβρίου  2011
ΚΥΡΙΟΙ  ΟΜΙΛΗΤΕΣ 
Κος  Ελευθέριος  Λαχουβάρης, Γεωπόνος  Γ.Π.Α. Ειδικός  στην  καλλιέργεια  Μανιταριών. Πρότυπη  μονάδα  παραγωγής  μανιταριών – υποστρώματος  μανιταριών.  Οργάνωση  συλλογής – ταυτοποίησης  άγριων  μανιταριών.  Παροχή  συμβουλευτικών  υπηρεσιών,  Οργάνωση  νέων  μονάδων.
Κος  Αθανάσιος  Μαστρογιάννης, Ειδικός  στην  καλλιέργεια  Μανιταριών. Πρότυπη  μονάδα  παραγωγής  μανιταριών – υποστρώματος  μανιταριών.  Οργάνωση  συλλογής – ταυτοποίησης  άγριων  μανιταριών.  Παροχή  συμβουλευτικών  υπηρεσιών,  Οργάνωση  νέων  μονάδων.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
09.15-10.00              Προσέλευση – Εγγραφές
10.00-10.15              Καλωσόρισμα,  Σκοπός  της  Διημερίδας  και  της 
«ΣΤΑΣΗ  ΖΩΗΣ».
10.15-10.30              Χαιρετισμοί
10.30-11.15              Ελευθέριος  Λαχουβάρης 
«Τι είναι οι μύκητες και ειδικότερα τα μανιτάρια. Ο κόσμος των μανιταριών και η συμβολή τους στην οικολογία των δασών.» «Ιστορική αναδρομή»
11.15–12.15          Αθανάσιος  Μαστρογιάννης 
«Ιστορική αναδρομή μανιταροκαλλιέργειας»  
«Στοιχεία καλλιέργειας ξυλοσηπτικών μυκήτων  και τρούφας (Πλευρότους – Λεντινούλα).
«Η καλλιέργεια της τρούφας»

13.00–13.30           Διάλειμμα Καφέ       

13.30-14.00            Ελευθέριος  Λαχουβάρης                    
                              «Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς» 
14.00-14.30              Αθανάσιος  Μαστρογιάννης 
«Καλλιέργεια μανιταριών σε ελεγχόμενες συνθήκες»

14.30–15.00          Ελευθέριος  Λαχουβάρης        
                               «Φαρμακευτικά μανιτάρια και χρήσεις»

15.00-15.30           Ελευθέριος  Λαχουβάρης        
                               «Μέθοδοι συντήρησης, συνταγές και προϊόντα  Μανιταριών»

15.30-16.00           Αθανάσιος  Μαστρογιάννης 
«Εμβολιασμός κορμών με καβίλιες»

16.00-16.30            Ερωτήσεις – Συζήτηση
17.00-19.00          Εκτενής παρουσίαση για την καλλιέργεια
                              φαρμακευτικών μανιταριών πάνω σε κορμούς δέντρων.



Διοργάνωση : «ΣΤΑΣΗ  ΖΩΗΣ»
Tηλ.: + 30 210 9819384, + 30 210 9889877, Κα Έφη Ζήση
Fax: + 30 210 9889877
Κιν.: 69761.75145, Εmail: efizissi@stasi-zois.gr



Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής  συμπληρωμένη με  e-mail ώστε  να  τηρηθεί  σειρά  προτεραιότητας.

Ολες  οι  Ημερίδες,  Διημερίδες  και  τα  Σεμινάρια  έχουν  τεθεί  Υπο  την  Αιγίδα  του  Υπουργείου  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.